Legea plafonării dobânzilor la credite, votată în Parlament

Legea plafonării dobânzilor la credite, votată în Parlament

Legea plafonării dobânzilor

Parlamentul a adoptat proiectul PSD de plafonare a dobânzilor la credite. Potrivit legii, suma finală de rambursat nu va putea depăşi dublul sumei împrumutate.

PNL și USR se opun acestei legi.

„Majoritatea statelor din UE (Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania) practică plafonarea dobânzilor. De exemplu, în Germania, plafonarea dobânzii s-a făcut prin hotărâre judecătorească. DAE maxim= 2X DAE mediu. În plus, dobânda medie la credite ipotecare pentru persoane fizice în UE este 1.41%, în vreme ce în România este 6.99%. Aşadar românii plătesc costuri cu creditarea triple faţă de cetăţenii germani. În acelaşi timp şi profiturile băncilor sunt triple faţă de media europeană”, a declarat senatorul Cătălin Zamfir, inițiatorul legii, potrivit Adevărul.

Astfel, în cadrul creditelor imobiliare, DAE nu poate depăși cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR. (2% în acest moment)

Pentru creditele de consum DAE nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda BNR.

Mai mult, în cazul creditelor cu o valoare de sub 15.000 de lei, valoarea totală plătibilă nu poate depăşi dublul sumei împrumutate.

Dacă va fi promulgată, legea va fi aplicată şi contractelor în derulare, nu doar contractelor de credit viitoare.

Comentează pe FACEBOOK