sâmbătă 18 ianuarie 2025

Proiectul lui Bode și Ciucă, adoptat: Închisoare pentru ultraj

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Proiectul liderului PNL și al secretarului general al partidului, Nicolae Ciucă și Lucian Bode, privind modificarea Codului Penal a fost adoptat miercuri de deputați, cu unele moidificări. Pe 2 mai, același proiect a fost respins de Senat. 

Inițiativa, depusă în februarie, vizează modificarea a 11 articole din Codul Penal, iar cei doi au propus, în majoritatea cazurilor, creșterea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Proiectul a stârnit controverse, iar pe 28 martie PSD a transmis că nu votează actuala formă a inițiativei, pentru că înăsprește pedepsele pentru participanții la proteste publice.

Prin iniţiativa legislativă este instituită o nouă situaţie în care legitima apărare este prezumată, precum şi al agravării răspunderii pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Astfel, conform proiectului de lege, la art. 189 „Omorul calificat” este introdusă o nouă literă care prevede că „Omorul săvârşit în vreuna dintre următoarele împrejurări: profitând de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate infirmităţii sau altor cauze”, potrivit news.ro.

De asemenea, la art. 193 „Lovire sau alte violenţe” este introdus un nou alineat care prevede majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei pentru lovire sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice care în prezent sunt pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, atunci când victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului, victima este minor, fapta este săvârşită în public sau făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Aceleaşi prevederi de majorare cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei pentru fapta prin care sunt produse leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, şi care e pedepsită în prezent cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Pentru infracţiunile menţionate mai sus, „acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu”, mai arată propunerea legislativă.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro