Protestele românilor schimbă legea muncii în Germania

Protestele românilor schimbă legea muncii în Germania

Protestele românilor aflaţi la munci agricole în Bonn schimbă legea în Germania. Verificările făcute după numeroasele scandaluri declanşate în aceste ferme au scos la iveală nereguli grave. De multe ori, între muncitor şi angajatorul principal e un lanț de 3-4 subcontractori.

Ambasadorul român la Berlin, Emil Hurezeanu, a declarat că această criză generată de Covid-19 a pus reflectorul pe o situaţie cronică: inegalităţile de pe piaţa muncii din Europa.

Aţi văzut un protest într-o fermă de căpşuni de lângă Bonn. Oamenii au venit cu contract de muncă din ţară. Ferma a intrat în insolvenţă şi a fost preluată de un executor judiciar, care urmează să plătească salariile oamenilor.   Oamenii îşi vor primi salariile, chiar dacă vor fi plătite de statul german”, a declarat Emil Hurezeanu la Digi24.

Hurezeanu susţine că valul de scandaluri cu muncitori sezonieri români a devenit subiect politic

„Mâine, ministrul Muncii din Germania va prezenta în şedinţa de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislaţiamuncii, în abatoare, unde snut mulţi muncitor sezonieri, dar şi în agricultură. Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminaţi subcontractorii, pentru că în lanţul acesta dintre angajator şi angajat au intervenit agenţii de muncă, alţi angajatori intermediari. 

Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanţa a crescut foarte mult în detrimentul angajatului. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcţi”, a explicat Emil Hurezeanu.

Cu privire la salariile oamenilor, acesta a dat asigurări că vor fi plătite.

Protestatarii au ajuns la Consulatul României de la Bonn. Acolo au putut sta de vorbă şi cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, aflată în vizită în Germania.

 

Comentează pe FACEBOOK