duminică 14 iulie 2024

PSD: 25 de consilii județene, câștigate de social-democrați

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Partidul Social Democrat (PSD) este de departe câștigătorul alegerilor locale, cu 25 de Consilii Județene câștigate și 17 municipii reședință de județ. Surpriza serii vine din inima Bucovinei, unde PSD a reușit să câștige CJ Suceava, condus acum de Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte PNL, dar și primăria Municipiului Suceava.

PSD transmite într-un comunicat de presă că a reușit să câștige și Consiliu Județean Prahova, condus îm prezent de liberalul Iulian Dumitrescu, iar după mulți ani, un social-democrat devine primar la Piatra Neamț.

Tânărul care l-a învins pe dinozaurul liberal

 

După 20 de ani, PSD câștigă din nou alegerile în județul Suceava. George Șoldan, un tânâr de 32 de ani, va fi noul președinte al Consiliului Județean Suceava, în locul lui Gheorghe Flutur, care își încheie acum al treilea mandat de președinte al CJ. Victoria este cu atât mai importantă cu cât PSD a reușit să câștige și primăria Municipiului Suceava. Vasile Rîmbu va fi noul primar al orașului. Important de menționat că Gheorghe Flutur este unul dintre cei mai importanți lideri ai PNL, ocupând acum funcția de prim-vicepreședinte. El provine din PDL, formațiune din partea căreia a și câștigat primul mandat la șefia CJ Suceava în 2008.

 

PSD provoacă surpriza și la Neamț

 

PSD, câștig istoric la Piatra Neamț. Adrian Niță, candidatul PSD la primăria Piatra Neamț, reușește să câștige în fața liberalului Andrei Carabelea, care deține în acest moment funcția de primar. Este o premieră pentru social-democraţi în ultimii 34 ani. O victorie importantă pentru PSD, având în vedere că social-democrații conduc Consiliul Județean Neamț din 2016. Noul președinte al CJ Neamț din partea PSD este Daniel Vasilică Harpa.

 

Pesedistul care l-a detrinat pe baronul Lamborghini”

 

O altă victorie importantă a PSD a fost în Prahova. Virgil Nanu, candidatul PSD, a câștigat șefia Consiliului Județean împotriva candidatului PNL Iulian Dumitrescu, actualul șef al Consiliului Județean. Tot în Prahova, PSD câştigă Primăria municipiului Câmpina, al doilea cel mai mare oraş din judeţul Prahova, cunoscut drept fief liberal. Conform datelor centralizate, social-democraţii câştigă, de asemenea, primăriile oraşelor Azuga şi Buşteni, staţiuni montane, unde revin în funcţie foşti edili care au condus instituţiile mai multe mandate.

 

Pierderi dureroase pentru PNL în Banat

Victorii clare ale PSD vedem in Banat, la Timiș și Caraș Severin. Alfred Simonis, actual președinte interimar al Camerei Deputaților, a reușit să câștige alegerile pentru șefia Consiliului Județean Timiș. Acesta a obținut aproximativ 130 de mii de voturi, cu 20.000 în fața lui Alin Nica, președintele actual al CJ și principalul contracandidat. Simonis se bucură de o majoritate confortabilă în Consiliul Județean, alături de PNL. La nivel de județ, Partidul Social Democrat a câștigat 55 de primării în Timiș.

La Caraș Severin, Silviu Hurduzeu înregistrează o victorie categorică în fața lui Romeo Dunca (PNL), diferența fiind de peste 10 procente și revine după patru ani la conducerea Consiliului Județean Caraș Severin.

La fel ca la Timiș, și la Caraș Severin PSD a zdrobit PNL în localități. Echipa lui Hurduzeu a câștigat 50 de primării, dintre care 5 sunt orașe, în timp ce PNL a reușit să obțină numai 22 de primării. Silviu Hurduzeu a mai fost președinte al CJ Caraș Severin între 2016 și 2020, iar din 2020 până în prezent deputat PSD de Caraș.

PSD, câștig istoric la Baia Mare și Deva

La Baia Mare, pentru prima data în istoria post-decembristă, primăria este câștigată de un social democrat, în persoana lui Doru Dăncuș. Acesta a obținut un scor de 23,16% (9.806 voturi) în fața contracandidatului liberal Ionel Ovidiu Bogdan, care a primit doar 18,22% din sufragii. Doru Dăncuș este în prezent viceprimar cu atribuții de primar interimar al Devei, urmând acum să ocupe fotoliul de primar cu drept deplin pentru următorii 4 ani.

Secretarul de Stat de la Economie, Lucian Rus se întoarce acasă în funcția de primar al Devei. Reședința de județ a Hunedoarei este câștigată de Partidul Social Democrat pentru prima dată din 1996. Laurențiu Nistor, președinte CJ Hunedoara și PSD Hunedoara, l-a felicitat public pe Rus, duminică noaptea, iar victoria lui a fost confirmată și de actualul primar, Florin Oancea de la PNL, care şi-a asumat înfrângerea. Lucian Rus a obținut 38,5% dintre voturi, urmat de Florin Oancea cu doar 24,58%.

Astfel, Partidul Social Democrat câștigă la vot politic alegerile locale din 2024 și se poziționează mult înaintea partenerului de coaliție, atât la președinția consiliilor județene, cât și la primării, la nivel național.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro