sâmbătă 18 ianuarie 2025

Suspect în ancheta ransomware Umbrella arestat în România

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Un bărbat suspectat de participarea la atacuri informatice cu răscumpărare asupra unor companii europene a fost arestat în România și va fi extrădat în Franța pentru a fi judecat în cadrul anchetei ransomware UMBRELLA. Anunțul a fost făcut miercuri de către procurorul Parisului, Laure Beccuau.

În iulie 2021, autorităţile franceze au început investigaţiile în urma unui atac informatic cu ransomware-ul (răscumpărarea) cunoscut sub numele de UMBRELLA, DISKSTATION, 7EVEN sau QUICK. Acest atac a avut loc în sudul Franţei la o companie din Haute-Garonne şi a fost anunţat de procuror printr-un comunicat oficial.

Conform AFP, presa locală a raportat că informațiile personale a peste 360.000 de persoane au fost expuse pe dark web după ce o firmă de organizare de evenimente din Toulouse a fost piratată.

De atunci, au fost înregistrate plângeri de la 35 de victime din Franța – persoane fizice, întreprinderi mici sau mijlocii.

Potrivit procurorului francez, anchetele judiciare realizate asupra diferitelor adrese de email menționate în mesajele de răscumpărare au arătat că mai multe țări europene – Germania, Spania, Italia și Suedia – au fost ținte ale unor atacuri asemănătoare. Procurorul adaugă că urmărirea plăților în Bitcoin a demonstrat legăturile dintre aceste atacuri.

Pe 4 iunie, în România, cinci persoane au fost audiate de anchetatori locali împreună cu membri ai Oficiului împotriva Infracţionalităţii Cibernetice (OFAC) al Franţei. Această acţiune face parte dintr-o cerere de ajutor internaţional.

Un cetăţean român a fost arestat şi urmează să fie predat autorităţilor franceze, potrivit informaţiilor furnizate de procurorul Laure Beccuau.

ransomware
arestat in romania pentru ancheta europeana

Aproximativ 50.000 de euro în criptomonede au fost confiscați în timpul operațiunii.

În conformitate cu comunicatul emis, primele cercetări ale elementelor găsite în timpul perchezițiilor pot ajuta la identificarea a sute de victime.

Conform procurorului, au fost găsite numeroase chei de decodare care ar putea permite recuperarea datelor.

La 15 martie, Secţia de luptă împotriva infracţionalităţii cibernetice din cadrul parchetului din Paris a declanşat o anchetă judiciară pentru atacuri asupra sistemelor de prelucrare automată a datelor, extorcare în grup organizat şi asociere în vederea pregătirii unei infracţiuni.

Suedia a delegat anchetarea atacurilor informatice împotriva cetăţenilor săi către Franţa, iar Spania şi Germania s-ar putea alătura acestei abordări.

Colaborarea internațională este facilitată de agențiile Eurojust și Europol, ambele având sediul în Haga.

Parchetul din Paris încurajează orice persoană afectată de aceste atacuri să depună o plângere prin intermediul platformei Thésée.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro