sâmbătă 25 martie 2023
spot_img

Rafila le cere părinților să nu mai ia cu asalt spitalele pentru gripă

CITEȘTE ȘI:

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, le solicită părinților ai căror copii au simptomele unor viroze să nu mai meargă la spital. Parinții trebuie să acceseze camerele de gardă numai dacă copilul este deshidratat. Potrivit acestuia, în cazul copiilor care au simptome „relativ uşoare”, trebuie evitată camera de gardă a unui spital pentru că riscul contractării altor virusuri este extrem de ridicat.

Acesta recunoaște că situația privind virozele respiratorii este „preocupantă”. El le recomandă părinților să încerce să se adreseze mai întâi medicului de familie sau, dacă merg la spital, să caute să evite să facă acest lucru în zilele de weekend.

„E o situaţie preocupantă, nu putem nega evidenţa şi nici nu avem de ce să facem acest lucru. În general, atunci când este un sezon gripal – la fel a fost şi în 2018-2019 – există o perioadă critică în ceea ce priveşte acordarea asistenţei medicale. Rugămintea şi sfatul meu este ca dacă infecţia durează de câteva zile sau evoluează necorespunzător din punctul de vedere al părinţilor, după ce s-au adresat la medicul de familie, să încerce să acceseze serviciile medicale mai degrabă în timpul săptămânii decât în weekend pentru că, într-adevăr, în weekend sunt mai limitate din punct de vedere al accesabilităţii”.

Potrivit acestuia simptomatologie relativ uşoară nu impune deplasarea la Urgențe.  

„O simptomatologie relativ uşoară, chiar dacă copilul face febră 38 dar are o stare generală bună, nu e deshidratat, nu impune în niciun fel deplasarea la unităţile de primiri urgenţe, la camerele de gardă ale spitalelor, nu numai pentru că aşteaptă foarte mult acolo, dar beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze, pentru că ştiţi bine că acum circulă mai multe în paralel, circulă infecţia cu noul coronavirus, cu virusul gripal sau alte viroze sezoniere. Eu nu mă refer la situaţiile care impun deplasarea la camera de gardă pentru că evoluţia copilului e necorespunzătoare şi îngrijorează părinţii. Dar, acolo unde este posibil, să facă acest lucru la medicul de familie. Marea majoritate a cazurilor de viroză la copii evoluează banal, nu e vorba de infecţii care să necesite spitalizarea”, a spus medicul.

Alexandru Rafila  spune că nu există „o reţetă minune” pentru tratarea virozelor. La unii pacienţi tratamentul are eficacitate mai bună, în timp ce la alţii eficacitatea este limitată.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro