sâmbătă 22 iunie 2024

Reorganizare teritorială: ‘200 de orașe și 1200 de comune cheltuiesc mai mult decât produc’

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a declarat, luni, la o conferință pe tema educației financiare desfășurată la sediul BNR, că susține reorganizarea administrativ-teritorială, afirmând că, în România, 200 de orașe mici și 1200 de comune cheltuiesc mai mult decât produc și extind problemele lor în corpul deja greoi al Statului.

„În țara noastră există circa 200 de orașe mici și aproximativ 1200 de comune care se confruntă cu o presiune financiară considerabilă. Acestea sunt nevoite să apeleze la bugetul de stat pentru a putea face față costurilor de funcționare din cauza veniturilor locale insuficientă. Cu alte cuvinte, cheltuiesc mai mult decât produc și extind problemele lor în corpul deja greoi al administrației statului.

În peste jumătate din administrațiile locale, veniturile nu reușesc să acopere nici măcar cheltuielile cu salariile. Acesta este un semn că multe dintre comunitățile noastre luptă pentru a se menține pe linia de plutire. Situația nu este neapărat mai bună nici în rândul municipiilor care nu sunt reședință de județ, pentru că, din cele 62 de municipii, nu mai puțin de 56 se confruntă cu aceleași provocări financiare. Municipiile reședință de județ par să aibă o situație financiară mai stabilă.

Din cele 40, doar nouă au nevoie de sprijin financiar pentru a-și echilibra bugetul. Pe fondul creșterii prețurilor la utilități și la materiale, autoritățile administrației publice locale sunt uneori în imposibilitatea de a asigura funcționarea aparatului de specialitate, a serviciilor publice din subordine cu finanțarea proiectelor de finanțare nerambursabilă, cu finanțare nerambursabilă sau cu finanțare din programe naționale și plata unor cheltuieli stabilite prin hotărâri judecătorești”, a spus ministrul Adrian Veștea, potrivit Hotnews.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro