joi 28 septembrie 2023

‘România este acum un teritoriu securizat’

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Într-un mesaj de solidaritate cu poportul america, premierul Nicolae Ciucă  spune că România este „un teritoriu securizat”, potrivit Agerpres. Mesajul vine la 21 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

„Au trecut 21 de ani de la atacurile teroriste care au însemnat şoc, teamă şi durere pentru întreaga lume. Tragedia naţiunii americane, împărtăşită de întreaga planetă, a lovit în fibra libertăţii şi democraţiei – încrederea şi respectul faţă de celălalt. Cinstim memoria celor care au plecat dintre noi şi suntem alături de supravieţuitorii şi salvatorii atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceste peste două decenii au însemnat o tranziţie lungă şi anevoioasă de la şoc şi teamă până la echilibru şi solidaritate: între cetăţenii planetei şi între naţiunile lumii. Soliditatea comunităţii internaţionale a fost dovedită din nou prin modul concertat în care ameninţările la adresa păcii şi securităţii internaţionale au fost adresate, într-o luptă necontenită împotriva terorismului şi pentru protejarea democraţiei”.

Potrivit premierului, România a fost şi rămâne solidară Statelor Unite ale Americii. Ciucă a mai amintit și de colaborarea dintre cele două ţări în plan militar.

„Militarii noştri, în misiuni dintre cele mai complexe, au dovedit profesionalism şi dedicare, contribuind la apărarea păcii şi valorilor democratice. În cele mai importante misiuni, în Irak şi Afghanistan, militarii români au fost solidari faţă de partenerul american, luptând alături de societăţile democratice împotriva terorismului şi pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Camarazilor mei le sunt recunoscător şi încă o dată le mulţumesc! Spiritul lor de sacrificiu ne inspiră şi astăzi când trăim din nou în realitatea războiului din apropierea graniţelor. Iar exemplul lor ne arată că solidaritatea şi umanitatea sunt cheia către poarta securităţii regionale şi globale”.

Șeful Guvernului a mai  subliniat importanţa Parteneriatului strategic dintre cele două țări, mai ales în actualul context internaţional.

„Parteneriatul strategic România-SUA continuă să fie un pivot pentru stabilitatea în regiune şi pe continent, mai ales în contextul războiului din Ucraina. România este acum un teritoriu securizat, un stat care are capacitatea să-şi apere cetăţenii şi teritoriul în această perioadă dificilă, să fie linie de siguranţă a Uniunii Europene. Lecţia celor 21 de ani, în care toate societăţile democratice s-au coalizat împotriva terorismului, ne este călăuză pentru convieţuirea în pace şi siguranţă”, se arată în mesaj.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro