România e pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) atunci când vine vorba despre rata proprietarilor de locuință, 95% din populație trăind în locuințe proprietate personală.
În România, 95% dintre oameni își dețin casa
95% din populație trăiește în locuințe proprietate personală. În Franța, de pildă, doar 57% sunt proprietari.
În România se poate acest lucru datorită faptului că este una din țările cu locuințe la prețuri mai accesibile, a explicat economistul șef al uneia dintre cele mai mari bănci de pe piața locală, BCR, Ciprian Dascălu, pentru Hotnews.
De plidă, un apartament în București costă 6,5 ani de muncă.
„Ca idee, Bucureștiul e pe la 6,5 ani. Clujul pe la 11 ani… Înainte de criza din 2008, înainte de acea prăbușire a prețurilor la imobiliare, eram undeva la 22-23 de ani. Ca să vă faceți așa o idee față de alte țări, cred că prin China îți ia vreo 40 de ani să-ți iei o casă, iar Centrul Europei e pe la 14 ani de muncă necesari pentru a achiziționa o locuință. Deci, la noi încă par destul de ieftine”, explică Dascălu.
Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România a făcut și ea un sondaj în rândul membrilor săi în luna august, cu privire la prețurile proprietăților rezidențiale.
Cea mai mare parte dintre participanți anticipează o stagnare în următoarele 12 luni în timp ce 29% anticipează o scădere. De asemenea 41% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate, iar 59% că sunt supraevaluate.
În București și Timișoara activele imobiliare rezidențiale sunt subevaluate, în timp ce în Cluj-Napoca și Brașov sunt supraevaluate, iar în Constanța sunt corect evaluate, arată BNR.
Ce face România pentru a oferi locuințe la prețuri accesibile
Există o Strategie Națională a Locuirii în românia, cu măsuri care ar fi trebuit să se ia. Anul trecut, Statul român a dat în folosință doar 500 de locuințe sociale, ami scrie sursa citată.
Printre restanțe se numără:
- „Analizarea oportunității dezvoltării unor instrumente de sprijinire a accesului la locuințe destinate închirierii pentru categoriile expuse riscului de excluziune socială
- Construirea de locuințe pentru tineri sub 35 de ani care provin din comunități marginalizate sau grupuri vulnerabile
- Îmbunătățirea calității vieții populației din comunități marginalizate și grupuri vulnerabile, inclusiv prin lucrări de renovare energetică și alte intervenții pentru crearea de beneficii suplimentare
- Asigurarea accesului la servicii de locuire pentru persoanele fără adăpost, prin intervenții de tip „locuință înainte de toate”