România va avea vaccin propriu anti-Covid

România va avea vaccin propriu anti-Covid

Iată că nu a fost banc sau glumă proastă, ci o realizare teribilă a cercetării românești! Chiar dacă nu va fi probabil prima în lume, România se va număra printre țările producătoare de vaccin împotriva coronavirusului. Vom avea anul viitor propriul produs anti-Covid19, realizat de institutul OncoGen din Timișoara.

Vaccinul ce urmează să fie administrat sub formă de spray nazal ar putea să fie scos pe piață anul viitor, declară coordonatorul proiectului, medicul Virgil Păunescu (foto). În momentul de față produsul este testat pe celule și se așteaptă aprobările pentru trecerea în faza următoare, în care vor fi cooptați mai mulți voluntari. Dacă aceștia nu vor păți nimic (singurul risc fiind legat de toxicitatea acestuia) se vor face experimente pe scară largă.
„Calea de intrare fiind nazală, oculară și digestivă, în momentul în care dai, cum mi-am pus eu picături, vaccinul s-a dus în nas, s-a dus în tubul digestiv și am avut și tulburări digestive. Îți protejează și ochii, deci protejează toate căile de intrare” , a explicat profesorul Păunescu, primul român care a testat acest vaccin.
În parteneriat cu Institutul Cantacuzino, se vor face teste și pe animale. De acea parte se va ocupa institutul din București. Până acum, proiectul finanțat de ministerul Educației a absorbit 3,5 milioane de lei. Se pare însă că a fost vorba de bani foarte bine investiți.

Comentează pe FACEBOOK