sâmbătă 18 octombrie 2025

Românii, campioni europeni la risipa alimentară. 2,5 milioane de tone de mâncare, aruncate la gunoi, anual, în țara noastră

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Ziua mondială a alimentației este sărbătorită la 16 octombrie, în fiecare an. În acest context, un studiu arată că europenii aruncă foarte multă mâncare la gunoi, iar campionii acestui top sunt românii.

 

Românii conduc topul european al risipei alimentare

 

Românii conduc topul european al risipei alimentare, potrivit celor mai recente date. Fiecare persoană aruncă, în medie, peste 150 de kilograme de alimente anual, o cifră alarmantă pentru specialiști, transmite Digi24.

Această cantitate uriașă reflectă nu doar comportamentele de consum iresponsabile, ci și lipsa unor politici eficiente privind redistribuirea alimentelor. Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare este marcată astăzi în întreaga țară, prin acțiuni dedicate conștientizării publice.

În România, 2,5 milioane tone de mâncare sunt aruncate la gunoi în fiecare an.

Se aruncă 20 la sută din totalul alimentelor produse, iar gospodăriile sunt cele mai mari surse de risipă alimentară, urmate de HoReCa şi retail.

Ce măsuri a impus UE pentru reducerea risipei alimentare

 

Fiecare european aruncă, în medie, 70 de kilograme de mâncare anual, o cifră considerată alarmantă de instituțiile europene. Parlamentul European a adoptat o lege care obligă statele membre să reducă risipa alimentară în toate sectoarele economice. Până în 2030, țările Uniunii Europene trebuie să reducă risipa alimentară cu 30% în gospodării, restaurante și lanțurile de retail.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro