Un studiu național făcut de Poliție arată că 62% dintre români nu pot sesiza diferențele dintre medicamentele acreditate și cele contrafăcute.
Studiul a fost publicat sâmbătă, 25 februarie, fără a se preciza perioada în care a fost făcut sau numărul respondenților.
„Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a realizat un amplu studiu național, care scoate în evidență amploarea fenomenului de comercializare a medicamentelor și a suplimentelor alimentare contrafăcute”, se arată în comunicatul IGPR.
A fost studiat și comportamentul românilor când vine vorba despre medicamentele și suplimentele alimentare cumpărate de pe net sau din alte surse decât cele oficiale. Concluzia: „26,3% dintre respondenții studiului au achiziționat medicamente sau suplimente alimentare prin intermediul internetului”.
„Totodată, conform studiului, 62,3% dintre persoanele chestionate au admis că nu pot sesiza diferențele dintre medicamentele acreditate și cele contrafăcute”,
Potrivit raportului, jumătate dintre respondenți nu verifică ambalajul. Mai mult de jumătate dintre aceștia nu sunt atenți la numărul autorizației de punere pe piață și nu verifică existența produsului în Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman,
O altă problemă este că românii cumpără din ce în ce mai des medicamente sau suplimente alimentare neconforme.
„Unele dintre elementele care determină această conduită țin de promovarea produselor sau de existența unui preț mai mic” explică Poliția Română.
Autoritățile îi sfătuiesc pe români să cumpere medicamente și suplimente alimentare doar de la comercianții autorizați. Orice suspiciune avută, trebuie reclamată de îndată.
Sursă: Libertatea
Comentează pe FACEBOOK