miercuri 30 aprilie 2025

Românii își fac calculele de Paște: bugete reduse, bonusuri mici și sprijin de la AI pentru meniul festiv

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Pe fondul scumpirilor tot mai accentuate la alimente și al apropierii sărbătorilor pascale, românii se pregătesc cu prudență pentru masa de Paște. Un sondaj realizat de platforma de recrutare Bestjobs relevă că jumătate dintre respondenți (51%) vor păstra același nivel al cheltuielilor ca în 2024, în timp ce 27% intenționează să reducă din buget, iar doar 11% spun că vor aloca mai mulți bani pentru această perioadă.

În ceea ce privește bonusurile oferite de angajatori, doar 35% dintre salariați se așteaptă să primească o primă sau un alt tip de beneficiu de Paște. Dintre aceștia, cei mai mulți (41%) estimează că valoarea nu va depăși 300 de lei.

Bugete modeste pentru masa de Paște

Românii rămân precauți și în ceea ce privește cheltuielile dedicate sărbătorii. Potrivit sondajului, 42% au un buget estimat între 500 și 1.000 de lei, în timp ce 35% spun că vor încerca să se încadreze în mai puțin de 500 de lei. Cea mai mare parte a acestor sume va fi direcționată, ca în anii trecuți, către masa festivă.

Astfel, 69% dintre respondenți vor cheltui cel mai mult pe produse alimentare, 12% își rezervă o parte din buget pentru ieșiri sau excursii, 10% se orientează către achiziționarea de cadouri, iar 7% plănuiesc să economisească.

Primele simbolice, dar esențiale

Chiar dacă nu sunt consistente, bonusurile de Paște au un impact real. 38% dintre angajați susțin că aceste beneficii îi ajută concret la acoperirea cheltuielilor specifice sărbătorilor, iar 15% spun că au nevoie de acești bani pentru a face față perioadei.

Paște
cumparaturi de paste

Totodată, aproape jumătate dintre participanți (46%) consideră că orice formă de primă, indiferent de valoare, este o dovadă de apreciere din partea angajatorului și contribuie la creșterea atașamentului față de companie. Cei mai mulți angajați (77%) preferă bonusurile în bani, însă 31% menționează tichetele cadou ca fiind un beneficiu dezirabil, iar 21% ar aprecia zile libere în plus.

Cu toate acestea, doar 23% dintre salariați și-au planificat concediu suplimentar în afara zilelor libere legale, majoritatea alegând să petreacă sărbătorile în familie, acasă.

Inteligența artificială, noul ajutor în pregătirile de Paște

Un aspect inedit al sondajului este legat de modul în care tehnologia influențează organizarea sărbătorilor. Aproape 1 din 3 români (27%) folosesc inteligența artificială pentru a-și crea lista de cumpărături, în timp ce 23% generează meniuri personalizate cu ajutorul AI, iar 19% caută rețete și idei de activități prin intermediul acestei tehnologii.

Totuși, metodele clasice rămân preferate pentru o bună parte dintre respondenți: 46% declară că preferă să-și planifice manual tot ce ține de organizarea mesei și a activităților de Paște.

Sondajul a fost realizat de Bestjobs în perioada martie-aprilie 2025, pe un eșantion de 687 de utilizatori de internet din România.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro