Rotația premierilor , în baza unui „gentlemen’s agreement”

PSD și PNL nu semnează nicio hârtie pentru rotația premierilor, ci merg pe încredere, spune ministrul desemnat al Digitalizării, Florin Roman.

Nu doar premierul se va schimba peste un an și jumătate, ci și secretarul general al Guvernului, ministrul de Finanțe și ministrul Transporturilor.

Deocamdată avem un acord politic agreat de către conducerile partidelor care fac parte din această coaliție, în care există decizia politică ca premierul, secretarul general al Guvernului, ministrul de Finanțe și ministrul Transporturilor să intre în această rotativă între PNL și PSD, astfel încât să existe o echilibrare a ceea ce înseamnă algoritm parlamentar în noua coaliție. Deci practic, cele două mari partide vor avea aceste funcții la un interval de un an și jumătate, urmând ca această rotativă să se încheie în anul 2024”, spune la RFI Florin Roman.

Întrebat cum anume se va produce rotația premierilor, liberalul a răspuns: „Nu avem această prevedere în acordul politic, practic, va fi o înțelegere, un gentlemen’s agreement între cele două părți.”

Totodată, chestionat pe tema încrederii între cele două partide, Florin Roman a spus că „aici mai e de lucrat”.

Cu siguranță, la capitolul încredere mai e de lucrat. Sunt convins că nici dânșii nu se simt confortabil într-o coaliție cu noi, de altfel, nici noi nu suntem toți confortabili într-o asemenea coaliție, însă dacă e să fim realiști, de câteva luni suntem în criză politică, întrucât toate variantele de trecere a unui Guvern minoritar, a unui Guvern cu USR și așa mai departe au eșuat și practic am ajuns la posibilitatea de a forma această guvernare cu o majoritate parlamentară stabilă sau varianta Opoziției și anticipatelor (…).”

Comentează pe FACEBOOK