duminică 10 decembrie 2023

Salariile bugetarilor, în funcție de performanță

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Modificări majore pentru 1.300.000 de bugetari. Salariul lor va fi calculat în funcţie de performanţele profesionale.

În  noua lege, posturile vor fi ierarhizate pe o scară de la 1 la 12. 1 este atribuit paznicului, iar 12 – președintelui ţării. La gradul 4 se încadrează, de exemplu, poliţistul local, economistul şi asistentul maternal, cu studii medii sau superioare. La nivelul 7 găsim inspectori vamali, lectori universitari şi criminalişti. În funcţie de grad va fi calculat salariul bugetarilor, care va avea o parte fixă și una variabila, în funcție de performanță. „

Este foarte importantă performanţa în administraţia centrală şi locală. Imi doresc să avem o lege a salarizării cât mai simplă, clară, dar care să-i stimuleze pe cei care muncesc”, a declarat Simona Bucura – Oprescu, ministrul Muncii, potrivit Observator News.

Asta înseamnă că profesorii ar putea primi salariu mai mare dacă elevii lor se califică la olimpiade, iar inspectorii antifraudă vor fi plătiţi în funcție de amenzile date și neregulile descoperite. 

Un informatician cu experiență la o primărie câștigă 6.000 de lei în medie, iar în sectorul privat salariul este mai mare de două ori. Conform unei noi legi, IT-știi din administrația publică ar putea câștiga la fel de mult, cu condiția să primească responsabilități suplimentare și în funcție de complexitatea muncii, nivelul educației și performanță.

Salariile angajaților din administrațiile locale vor cunoaște o modificare semnificativă, însă de acum înainte, acestea nu vor mai fi stabilite de primari sau președinți de consilii județene, ci vor fi reglementate de către Ministerul Muncii.

Peste 50 de tipuri de sporuri, pe care bugetarii le primesc în prezent, sunt susceptibile să fie eliminate. Se estimează că noua lege a salarizării va intra în vigoare după 1 ianuarie 2025 

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro