marți 28 noiembrie 2023

Salariul la vedere un subiect tabu

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Cunoașterea salariului este încă un subiect tabu în România. Și asta pentru că legislația muncii arată că „salariul este confidenţial”.

Totuși, acest lucru nu îi oprește pe angajați să vorbească pe la colțuri despre cine și cât câștigă. De partea cealaltă, managerii se feresc să rostească valori salariale în alt context decât la interviul de angajare.

Până în 2023, România trebuie să se alinieze normelor impuse de UE. Asta înseamnă că  salariile vor trebui publicate în anunțurile de angajare.

Evenimentului organizat de wall-street.ro „Reshaping HR: ce contează în lupta pentru atragerea și reținerea talentelor” a adunat specialiști din piața muncii. Aceștia au avut opinii diferite referitor la acest subiect.

„Un anunț de angajare bine scris simplifică atât interacțiunea candidaților cu respectivul mesaj, cât și munca recrutorului. Însă, dacă în cadrul acestuia se regăsește și valoarea salarială, nu vor fi atrași doar candidații care în mod firesc ar aplica pentru respectiva poziție, ci și un alt pol de candidați care nu și-ar fi trimis CV-ul în mod normal pentru acel job.

Salariile sunt un subiect tabu și nu ar trebui să fie. Ar rezolva poate multe din problemele candidatilor, poate ar ține în țară anumiți candidați care nu știu că sunt salarii mai mari decât s-ar aștepta ei la prima vedere”, susține CEO-ul platformei de recrutare eJobs România, Bogdan Badea.

Bogdan Badea își susține părerea oferind exemplul a doi mari retaileri din piața locală: McDonald’s România și KFC. Una dintre companii a decis să publice în anunțul de angajare și salariul oferit. Acesastă decizie a atras cu 60-70% mai mulți candidați decât concurentul său. Salariul oferit era mai mic decât a celui care nu era la vedere.

Alexandra Tureschi, HR Country Manager în cadrul Majorel România are o altă părere privind ideea de transparentizare a salariilor.

Sunt avantaje și dezavantaje. Dacă salariul este intre 2.000 și 2.500 de lei și în momentul de față câștigi, să zicem, 2.200 de lei, poate fără 3.000 de lei nu ai pleca la alt job. Și atunci dacă vezi în anunț, vei spune că nu aplici, pentru că limita maximă e 2.500 de lei. Și totuși, dacă ai avea curiozitatea sa ai o discuție cu reprezentanții companiei, față în față sau online, s-ar putea să te gândești că e un mediu de lucru mai plăcut, sunt beneficii extra și poate că te răzgândești.

Nu aș putea sa zic ca mi-ar plăcea sa văd salariile. Da, e adevărat, suntem oameni curioși din fire. Și eu poate aș fi, dar în același timp nu știu în ce măsura m-ar influența să văd un anunț de HR Country Manager unde există un salariu dublu față de al meu, dar cu toate acestea să nu aplic pentru că nu știu cum e mediul acolo, eu sunt o persoană foarte stabilă, îmi doresc să rămân în compania actuală și atunci nu știu dacă m-ar motiva să văd salariul”, afirmă aceasta.

La capitolul transparentizării salariilor, Norvegia este un stat model. Salariile în această țară pot fi verificare într-o bază de date care este accesibilă tuturor cetățenilor.

Un alt exemplu este și Slovacia, țară mai aproape România. Legea spune  că nu ai voie să plătești un salariu mai mic decât cel publicat în anunțul de angajare.  Oamenii de pe aceeași poziție nu pot fi plătiți cu mai puțini bani decât l-ai plăti pe un proaspăt angajat, care ocupa aceeași poziție.

„Dacă de mâine s-ar da o lege să pui salariul în anunțul de angajare, la fel ca în alte state din Europa, în primul rând ar tensiona foarte mult atmosfera internă. Pentru că, să fim realiști, de multe ori, salariile celor pe care vrei să-i atragi sunt mai mari decât ale celor pe care îi ai deja pe acele poziții. Asta e frica majoră a companiilor, practic de aici pornește tot acest subiect tabu. Deci se va tensiona zona internă, în primul rând, înainte să se detensioneze. După un anumit timp, așa cum se întâmpla cu toate subiectele tabu, nu se va mai discuta, va dispărea (…) Transparentizarea ar ajuta ca pe termen lung sa nu mai existe acest subiect tabu. Pe termen lung clar va ajuta pe toată lumea”, susține CEO-ul platformei de recrutare eJobs România, Bogdan Badea.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro