duminică 19 mai 2024

Salariul minim crește. Cu cât rămâne net un angajat

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Salariul minim brut va creşte de la 3.300 la 3.700 de lei. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că aceasta este intenția clară a Guvernului. Creşterea respectivă are loc în contextul în care statul român şi-a propus ca până la sfârşitul anului 2024 să se alinieze Directivei Europene privind salariul minim european.

 

Intenţia Guvernului – salariul minim să crească la 3.700 de lei

 

„Haideţi mai întâi să avem întâlnirea cu partenerii sociali, atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele şi, ca de fiecare dată, vom veni şi vă vom informa.”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat ce va fi, începând cu luna iulie, atunci când expiră facilitatea de 200 lei din salariul minim scutiţi de taxe şi dacă această măsură va fi prelungită, marţi la Braşov, unde a avut loc o şedinţă de Guvern.

Şeful Executivului a mai fost chestionat dacă există posibilitatea ca salariul minim să crească din toamnă şi nu în luna iulie.

„În acest moment, intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700”, a explicat Ciolacu, potrivit News.ro.

Ciolacu a mai arătat că, pentru că doreşte să nu aibă cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu. Ci se vor da deduceri pentru cei cu venituri mici. Ciolacu a menţionat că nu vrea să ia în acest moment decizii emoţionale şi să distrugă tot echilibrul macroeconomic.

Cu cât rămâne net un angajat în România?

 

Această creştere ar trebui să susţină circa 1,5 milioane de români care sunt angajaţi cu salariul minim. Cu toate acestea, cu cât rămâne „în mână” un angajat în România? Câte taxe plătește un angajat în România și cum se calculeaza salariul net?

Dacă e să analizăm cazul unui angajat cu salariul minim pe economie, de la 1 iulie 2024 acesta va avea un salariu brut de 3700 lei.

Din acești 3700 lei, 25%, adică 925 lei vor fi reținuți pentru plata CAS (pensie), 10%, adică 370 lei pentru CASS (sănătate), arată Antena 3. Dacă se aplică o deducere personala* de 15%, rămâne o bază impozabilă de 1880 lei de unde se plătește și un impozit de 10%.

Astfel, la un calcul de salariu simplu, ne dăm seama că această persoana va rămâne cu un salariu net de 2217 lei. Adică mai mult de 40% vor fi plătiți către stat sub forma de taxe și impozite.

 

România are cele mai mari taxe pe muncă

 

Conform unui studiu Romanian Business Leaders în 16 ţări europene, România are printre cele mai mari taxe pe veniturile din salarii, scrie Bursa.ro.

Astfel, creşterea salariului minim net cu doar 138 de lei nu va avea un impact semnificativ asupra nivelului de trai al angajaţilor. Având în vedere inflaţia din ultimii ani, aceşti bani vor fi direcţionaţi către acoperirea cheltuielilor de consum care au tot crescut.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro