Scădere economică de 4,2%! Deficitul bugetar urcă la 9,1% din PIB

România va avea în 2020 o scădere economică de 4,2% față de anul precedent, iar deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut, a anunțat ministrul finanțelor, Florin Cîţu.

„Bazat pe execuţia pe care am văzut-o până acum, Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară pentru anul 2020 cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 miliarde, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an”, a declarat ministrul de Finanţe.

Pentru 2021, autorităţile iau în calcul un deficit de 7% din PIB „sau mai bun”.

„Anul viitor încercăm un deficit de 7% sau mai bun, este estimarea pe care o vedem acum”, a adăugat oficialul.

Anul 2020 a început cu un deficit de 3,6% din PIB şi cu o creştere economică de 4,2% din PIB. În martie, la prima rectificare bugetară, generată de pandemie, a fost aprobată o rectificare bugetară cu un deficit de 6,7% din PIB.

A fost făcută o altă rectificare, iar deficitul a fost revizuit la 8,6% din PIB.

Cîţu spune că astfel diferenţa de 8 procente dintre creşterea de 4,2% de la începutul anului şi estimările privind o scădere economică de 4,2% se vede şi în deficit.

„Deficitul bugetului general consolidat astfel se majorează cu 5 miliarde de lei. De unde vine această majorare? În primul rând, din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde lei în ultima parte a anului, este vorba de venituri din economie şi această neîncasare vine de pe urma deciziei pe care am luat-o ca cei care au aumulat datorii în această perioadă, de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie să poată să reeşaloneze pe următoarele 12 luni”, a precizat ministrul.

 

Comentează pe FACEBOOK