luni 17 iunie 2024

Schengen. Tomac: Companiile pot cere despăgubiri Austriei

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a susținut, marți, un discurs pe tema evoluției procesului de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în dosarul “Tomac vs Consiliul Uniunii Europene” privind aderarea României la spațiul Schengen.

Tomac afirmă că orice companie românească ce se consideră discriminată pentru că ţara noastră nu a intrat în Spaţiul Schengen se poate alătura procesului şi poate cere despăgubiri Austriei.

“De data aceasta, invocând acest articol 265, prin care cerem ca Consiliul să îşi justifice lipsa hotărârii, lipsa de acţiune, atât timp cât există o comunicare din partea Comisiei Europene şi o aprobare din partea Parlamentului. De ce am formulat această plângere prealabilă? Pentru că lipsa de acţiune este tot un abuz şi pentru a putea deschide o nouă acţiune în justiţie, ai nevoie de această clarificare în relaţia cu Consiliul. Prin urmare, după două luni de aşteptare, Consiliul a venit cu un răspuns destul de evaziv, menţinându-şi poziţia, şi anume că nu poate schimba decizia din 8 decembrie anul trecut”, a afirmat Eugen Tomac.

El a precizat că acest refuz a permis deschiderea unei noi acţiuni la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

“Prin urmare, acest refuz ne-a permis să deschidem o nouă acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru lipsa de acţiune a Consiliului în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Practic, în momentul de faţă avem două procese deschisă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Este o premieră, dar de ce am făcut acest lucru? În primul rând pentru că vrem să corectăm o mare nedreptate pe care Guvernul nu a avut curaj s-o facă în numele a 20 de milioane de cetăţeni români şi nu doar în numele cetăţenilor români”, a mai declarat europarlamentarul PMP.

Tomac a explicat că prin această acţiune persoanele juridice din ţara noastră pot interveni în proces şi pot solicita despăgubiri Austriei.

 

“Această acţiune prin care reclamăm încălcarea în baza articolului 265 din Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene, ne permite să deschidem posibilitatea ca şi persoane juridice române să poată interveni în acest proces. Ceea ce înseamnă că orice companie românească care se consideră discriminată pentru că nu are acces pe piaţa unică europeană se poate alătura acestui proces şi poate cere despăgubiri Austriei.

Este extrem de important să sublinieze aspect, şi anume că acest nou proces pe care l-am deschis le permite persoanelor juridice din România să se alăture acestui demers pe care l-am deschis şi, evident, să ceară despăgubiri pentru faptul că le este îngrădit accesul pe piaţa unică europeană”, a mai declarat Eugen Tomac.

Europarlamentarul PMP a mai anunţat că petiţia iniţiată prin care cere Parlamentului Europeană să intervină în proces a fost semnată de peste 50.000 de români. 

“De asemenea, vreau să le mulţumesc celor peste 50 000 de cetăţeni români care au semnat petiţia pe care am iniţiat-o cu privire la intrarea noastră în spaţiul Schengen, şi anume petiţia prin care cerem Parlamentului European să intervină în acest proces. Este iarăşi o premieră când un deputat din Parlamentul European solicită instituţiei să i se alăture într-un demers pe care l-a realizat împotriva Consiliului Uniunii Europene. Faptul că în luna iulie, la ultima şedinţă plenară de la Strasbourg, s-a votat o rezoluţie prin care Austria este condamnată pentru comportamentul său antieuropean pentru faptul că discriminează 27 de milioane de cetăţeni europeni, dar mai important pentru noi este că această rezoluţie cere Parlamentului European să intervină în acest proces pe care l-am deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Practic, se deschide o nouă cale care va schimba fundamental cursul acestui proces”, a mai transmis Eugen Tomac.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro