sâmbătă 20 iulie 2024

Schimbări în programul Rabla: La ce sume ajung bonusurile

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Ministrul demis al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat, marți, schimbări în programul Rabla. Spre exemplu, românii vor putea cumpăra şi motociclete, iar aceia care vor achiziţiona un autovehicul electric nu vor putea vinde bunul pentru o perioadă de cel puţin un an.

Bugetul total va fi de 545 de milioane de lei, din care 140 de milioane de lei doar pentru achiziţia de maşini electrice sau hibrid plug-in.

„Pentru Rabla Clasic investim un buget mai mare decât anul trecut, 405 milioane de lei. Această sumă ne va permite să creştem la 60.000 numărul maşinilor uzate pe care le vom scoate din trafic. Românii care vor să fie pe lista celor 60.000 de beneficiari trebuie să ştie că valoarea primei de casare rămâne la 6.500 de lei, aproximativ 1.350 de euro. Această primă poate să crească cu încă 1.000 de lei dacă maşina nou cumpărată se înscrie în pragul de emisie de 96 grame de CO2. Am introdus un ecobonus nou în Rabla Clasic, valoarea lui fiind de 1.000 de lei adăugaţi la prima de casare, ce se poate cumula cu prima de casare în cazul în care maşina nouă cumpărată este una cu sistem GPL, mult mai puţin poluantă cu mediul înconjurător. Noutăţile nu se opresc aici. Am decis inclusiv creşterea ecobonusului pentru maşinile hibride convenţionale, cele care nu se încarcă la priză, de la 1.700 de lei la 2.500 de lei”, a spus Alexe, potrivit Agerpres.

El spune că programul “Rabla Plus” vine în acest an cu posibilitatea de a achiziţiona motociclete.

„Suma maximă care poate fi decontată din costurile unei maşini prin Rabla Clasic este de 2.000 de euro în cazul în care maşina nouă respectă regulile a două ecobonusuri. De exemplu, dacă un român va alege să cumpere o maşină hibrid convenţională cu un grad de emisie de 96 de grame de CO2 i se va deconta din costul total al maşinii 2.000 de euro. Cu alte cuvinte, ecobonusurile vor putea fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare, aşa cum am explicat. Rabla Clasic mai vine cu o noutate: posibilitatea de a achiziţiona motociclete. Este pentru prima dată când vom face acest lucru şi sperăm că vom satisface dorinţa a foarte mulţi români care au aşteptat această noutate. Şi în acest caz, trebuie casat un autovehicul vechi. Prima de casare pentru motociclete este de 3.500 de lei. De ce 3.500 de lei ? Pentru că vrem să fie echitate între cumpărătorii de maşini şi cei de motociclete. Dacă la maşini decontăm în jur de 10% din valoarea autovehiculului nou, am vrut să păstrăm aceeaşi proporţie şi la motociclete, acestea fiind ceva mai ieftine decât autovehiculele”, a subliniat ministrul.

El a mai afirmat că în acest an doreşte introducerea a unui număr de maşini hibride şi electrice câte au fost în ultimii patru ani.

“Cu bugetul de anul acesta 2500 de români îşi pot cumpăra o maşină full-electric şi 400 de români, hibride plug-in. Practic, ne propunem un obiectiv foarte mare, să introducem într-un an, adică în 2020 la fel de multe maşini hibride şi electrice cât au fost introduse în ultimii patru ani, în aceşti patru ani de când avem în România rabla plus. Ce e nou la Rabla Plus? În primul rând, condiţia de a nu înstrăina maşina cel puţin un an. România acordă astăzi cea mai mare primă pentru autovehiculele electrice din Europa şi e normal să ne asigurăm că aceste maşini  rămân în traficul din ţară. Această condiţie nu exista şi tare aş vrea să ştiu câte din cele 2500 de maşini în aceşti patru ani de program cumpărate prin Rabla Plus acum mai sunt în ţară. Pot fi achiziţionate motociclete cu propulsie electrică. Cei care îşi doresc un astfel de vehicul primesc 3.000 de lei, adică peste 600 de euro. Dacă aleg să-şi caseze un vehicul, poate ajunge să deconteze 2.000 de euro din preţul acestei motociclete cu propulsie electrică”, a explicat Costel Alexe.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro