joi 28 septembrie 2023

Scoaterea UDMR de la guvernare a întristat Budapesta

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
Gergely Gulyás, ministrul care conduce Cancelaria prim-ministrului Ungariei a vorbit despre situaţia maghiarilor din Ucraina şi din România. Potrivit acestuia, în cazul Ucrainei nu se respectă drepturile minorităţilor naţionale, iar în cel al României, plecarea UDMR de la guvernare va determina o perioadă mai dificilă pentru maghiari.

“Această teză este astăzi necontestată în viaţa publică maghiară (…) de aceea trebuie să considerăm cauza tuturor părţilor naţiunii care trăiesc în afara graniţelor ţării ca fiind a noastră”, a declarat Gergely Gulyás  la ceremonia de absolvire a programelor publice ale Mathias Corvinus Collegium (MCC). 
La ceremonie au fost înmânate diplomele absolvenţilor şcolii politice din Transilvania şi ai şcolii de pregătire a conducătorilor din Transcarpatia, relatează MTI.

Ministrul mai crede că perioada actuală este dificilă pentru maghiari.

“Indiferent care parte a naţiunii o examinăm, putem identifica cele mai mari dificultăţi cu care se confruntă maghiarii de peste hotare”, a spus el.

Gergely Gulyás crede că maghiarii din Transcarpatia suportă toate ororile şi suferinţele provocate de războiul din Ucraina.

În acest timp, “statul ucrainean, pe care noi îl sprijinim financiar, moral şi cu acţiuni umanitare, crede că acest sprijin trebuie răsplătit prin elaborarea şi adoptarea unor norme incompatibile cu toate standardele europene privind drepturile omului, care penalizează grav naţionalităţile şi calcă în picioare drepturile fundamentale ale minorităţilor”.

“Ungaria este solidară cu Transcarpatia, precum şi cu Ucraina atacată de Rusia care încalcă dreptul internaţional”, a mai sus ministrul. Acesta crede că toţi maghiarii pot conta întotdeauna pe patria mamă.

“În România a încetat situaţia avantajoasă pentru maghiari, cea a participării UDMR la guvernare, în consecinţă va urma o perioadă mai dificilă pentru naţionalitatea maghiară din această ţară“.

István Székely, vicepreşedinte executiv al UDMR, a declarat că “Fără o regândire a binelui comun nu va exista o nouă generaţie politică”, potrivit News.ro.

Politiciana UDMR Anna Bogya, crede că partidul său a părăsit guvernul României cu fruntea sus și și-a păstrat același obiectiv: îmbunătăţirea vieţii comunităţii maghiare din România.

Mesajul acesteia către proaspeţii absolvenţi a fost “Acumularea cunoştinţelor reduce la minimum posibilitatea de a fi influenţat, iar noi avem nevoie de asemenea lideri”.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro