Seria de cutremure care au zguduit în ultimele zile insula grecească Santorini a generat îngrijorare în rândul locuitorilor care se grăbesc să-și părăsească locuințele.
Activitatea seismică are loc în regiunea maritimă a Insulelor Ciclade, în special în zona dintre Santorini și Amorgos.
Mai multe cutremure au zguduit insula Santorini. Pericol de tsunami
Mecanismul de intervenție a statului este în alertă, iar școlile vor rămâne închise până vineri 7 februarie.
Navele de pasageri pleacă pline, iar companiile aeriene au anunțat zboruri de urgență pentru a facilita plecarea rezidenților, după ce biletele la cursele regulate s-au epuizat.
„Ne confruntăm cu un fenomen puternic – locuitorii de pe insule trebuie să-și păstreze calmul”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis la sosirea la summitul informal al liderilor UE pe tema consolidării apărării în Europa.
Întrebat despre activitatea seismică din ultimele zile din regiunea mai largă din jurul insulei Santorini și despre ședința de urgență de ieri a guvernului pe această temă, Mitsotakis a precizat că a cerut ministerului de resort să facă o prezentare științifică cuprinzătoare a datelor geologice, astfel încât toată lumea să cunoască fenomenul care trebuie gestionat.
Scenariul cel mai sumbru
Cutremurele au loc continuu în zona maritimă dintre Santorini și Amorgos, iar seismologii monitorizează îndeaproape evoluțiile minut cu minut.
„Fie vom avea o serie de replici, adică magnitudini care vor fi între 4,5 și 4,7 grade, așa cum a fost cel mai mare înregistrat duminică seara, fie vom avea un cutremur mai mare care ar putea provoca un tsunami și o erupție vulcanică. Prin urmare, ne pregătim pentru aceste scenarii”, a spus Thanasis Gkanas, pentru radio-televiziunea publică ERT, scrie euractiv.
Exprimându-și estimările cu privire la activitatea seismică din Santorini, directorul pentru cercetare din cadrul Institutului Geodinamic din Atena a mai precizat că „încă nu știm cum va evolua această secvență seismică în largul insulei Santorini și între Santorini și Anydros, prin urmare trebuie să mai așteptăm puțin pentru a vedea evoluția fenomenului”.
„Între Santorini, unde este Thira, Thirasia, unde este complexul cunoscut sub numele de Kamenes, care a avut ultima dată o erupție în 1950 și o ultimă criză în 2011, și insula stâncoasă Anydros, există încă 15 centre vulcanice pe fundul mării. Cel mai mare dintre acestea este Koloumbos, care se află la 8 kilometri nord-est. Koloumbos este activ, chiar foarte activ. Ultimele date arată o creștere a gazelor, așa că trebuie să fim atenți pentru a vedea cum va evolua situația. De aceea se vor face noi măsurători astăzi și mâine în zonă, se vor adăuga noi seismografe și se vor face noi măsurători de gaze” a explicat Thanasis Gkanas de la Institutul Geodinamic din Atena.
Celălalt fenomen este că avem o deplasare a secvenței seismice din caldera de la Santorini spre nord-est, cu mii de cutremure mici acolo, dar ieri am avut 12 replici peste 4 grade, ceea ce înseamnă că acum există o dezvoltare puternică și acolo și suntem atenți pentru a vedea cum va evolua această situație, adică dacă vom avea astfel de vibrații continue. Este bine că de aseară și până azi dimineață nu am avut nimic peste 4, asta e bine și ar trebui să ne pregătim dacă va veni ceva mai mare, cum va fi abordată situația”, a mai spus Gkanas. „În acest moment cunoaștem faliile din zonă. Există o paraclază, ca să explic în termeni geologici, între Santorini și Amorgos. Ultimul și cel mai mare cutremur a avut loc în 1956, cu o magnitudine de 7,5 plus sau minus 0,2”.
Comentează pe FACEBOOK