miercuri 7 iunie 2023

Sfântul Năsui și mirajul jumătății de miliard de euro

CITEȘTE ȘI:

spot_imgspot_img

Să fim bine înțeleși, eu unul sunt de părere că nu există sfinți în politică. După un sfert de secol în presă, e greu să mai cred în bunele intenții ale unora ce pozează în salvatoriii neamului din postura de membri ai unui partid sau altul. Am ținut să fac introducerea de mai sus, pentru a putea spune că manevra ministrului Claudiu Năsui, cel care ar fi descoperit marea fraudă cu fondurile destinate ajutorării IMM-urilor, mi s-a părut suspectă. Iar nasul jurnalistic nu m-a înșelat…

Ca să nu lungim vorba, pentru cei care nu știu, faimoasa măsură 3 de la acel minister trebuia să pompeze vreo 550 milioane de euro în inima vlăguită a întreprinderilor mici și mijlocii. Desigur, împărțeala cașcavalului urma să se facă transparent și profesinist, ca urmare a unei selecții riguroase și pe baza unor proiecte eligibile. Ceea ce a urmat știm cu toții. În vreme ce naivii s-au înscris la grămadă, o serie de firme declarate apoi eligibile, au venit pe ultima sută de metri cu proiecte impecabile și punctate maxim. Aici intervine proaspătul ministru al Economiei, junele Claudiu Năsui, care vorbește în premieră despre oportunitatea sistării acelei măsuri, ca urmare a unor suspiciuni. Până aici, nimic mai ingenuu..

Doar că țipătul ministerial nu a rămas fără ecou. Fiind bani mulți în joc și risc mare de scandal, cu un popor hămesit ce abia aștepta acel colac de salvare, toată lumea s-a sesizat. Până și comodul nostru premier, Florin Câțu, cel care răspunde la telefon doar când se aliniază astrele, a sărit în sus și a trimis Corpul de Control la minister. Ceea ce a urmat e de vise negre!

Din cercetările demarate a rezultat că principalii suspecți în povestea manevrei informatice ar fi taman ministrul Năsui și colegii săi de partid. Aceştia au avut acces la platforma gestionată de STS şi la date confidenţiale pe toată durata înscrierilor. De altfel, la platforma de înscrieri ar fi avut acces şi Paul Ene, preşedintele USR Sector 4, fără să aibă vreo calitate oficială în cadrul Ministerului Economiei! Investigatorii informatici au constatat că Năsui, căruia i s-a făcut cont de administrator pentru regiunea București, a fost activ pe platformă imediat cum și-a preluat mandatul de ministru.

Circul iscat pe seama banilor și a aranjamentele clamate de unii și de alții e departe de a se fi încheiat. Tragic este faptul că până și Marcel Ciolacu, liderul unui partid căruia i s-a pus de multă vreme amprenta de fief al corupților, a ajuns acum să arate cu degetul corupția din ograda celorlalți. Și asta, pentru că îi și dau cei de la putere suficientă muniție.

Legat de scandalul jumătății de miliard de euro, ajuns între timp pe masa DNA-ului ca urmare a sesizării lui Năsui , senzația mea este că a fost o luptă pe bani. Ajuns la ministerul care urma să împartă cașcavalul, Năsui a văzut cum îi fug banii din ogradă. S-a mufat și el rapid la platformă, a încercat să mai tragă ceva și pentru firmele de casă, însă atunci când a înțeles că nu mai poate face mare lucru, a zbierat din toți bojocii „hoții! ”. Planul era perfect, însă a uitat să scoată mâna pe care o avea în borcanul cu miere, iar anchetatorii l-au găsit fix pe el  mânjit. Așa că acum s-au încurcat toți în povestea asta. Ar fi de râs, dacă situația IMM-urilor din România n-ar fi una de plâns…

 

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro