vineri 21 iunie 2024

Softurile centralei de la Cernobîl au fost furate de militarii ruși

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Militarii ruşi au furat, în timpul ocupaţiei din lunile februarie şi martie, softurile echipamentelor și programele cu care lucrau specialiştii Centrului de măsurare a radioactivităţii. Declarația îi aparține directorului adjunct al centrului, Olexandr Barsukov, scrie Agerpres.ro.

„Când ocupanţii au intrat aici, din relatările celor care au rămas aici, au fost desfăcute toate calculatoarele. Ei susţineau că noi aici ne pregăteam pentru crearea armamentului nuclear. Era o informaţie falsă. Au stricat toate computerele şi softul cu care lucrau toate echipamentele pe care le avem aici. Probabil au căutat informaţii. Au scos toate hardurile şi le-au aruncat prin jur. Am încercat să le căutăm şi să le montăm din nou, dar până acum acest lucru a fost imposibil. Conducerea unităţii noastre duce tratative cu diferite companii, inclusiv cu companiile care ne-au furnizat aceste echipamente. Comisia Europeană ne-a ajutat să creăm acest laborator şi în scurt timp ne-au promis că ne vor aduce softuri noi şi vom încerca să repornim aceste echipamente”, a declarat Barsukov.

Întreprinderea de stat specializată „Ecocentru” este cea care se ocupă de Centrul de măsurare a radioactivităţii.

Centrala de la Cernobîl a fost afectată de explozia de la 26 aprilie 1986. În perioada 24 februarie – 31 martie, 1.000 de soldaţi ruși au staţionat în zona de excludere, iar centrala a fost sub controlul acestora.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro