sâmbătă 13 aprilie 2024

Soluția consumatorilor de droguri nu este închisoarea, ci recuperarea

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Alina Gorghiu crede că pentru românii afectați de dependența de droguri, este esențial să li se ofere sprijin pentru a se vindeca, în loc să fie trimiși în închisoare.

Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, a afirmat vineri că în România există „milioane de consumatori de droguri”, și că soluția nu constă în închiderea lor în închisori, ci în acordarea de sprijin pentru a-i ajuta să depășească această problemă.

„Gândiţi-vă că în România sunt milioane de consumatori şi cred că ei trebuie să fie ajutaţi să scape. Nu putem să băgăm în puşcărie milioane de oameni pentru că ei consumă droguri. Important este să îi ajutăm să scape de această adicţie”, a afirmat Alina Gorghiu, la un post TV, conform Agerpres.

Ea a menționat că procurorii DIICOT se confruntă în prezent cu extrem de multe dosare legate de consumul de droguri, dar majoritatea acestor dosare implică detenția de cantități mici pentru uz personal. Gorghiu a subliniat că în majoritatea cazurilor, aceste dosare vizează tineri fără antecedente penale și cu un comportament corect în alte privințe, ceea ce duce la decizia procurorilor de a nu iniția urmărirea penală.
Cu toate acestea, legislația nu permite obligarea acestor tineri să fie supuși unei evaluări și consilieri din partea specialiștilor Agenției Naționale Antidrog, iar majoritatea dintre ei refuză să se supună acestei evaluări, conform afirmațiilor Ministrului Justiției.

„Această temă, a drogurilor, este una care, din păcate, afectează România la nivel de flagel, dar nu numai România, afectează şi întreg mapamondul. Noi suntem în a doua parte a clasamentului cu privire la fenomenul drogurilor, însă nu ne încălzeşte cu nimic acest lucru. (…) În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 – 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare. Dar ele trebuie puse în context, pentru că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată. (…) Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror. (…) Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele”, a afirmat Gorghiu.

Potrivit declarației sale, este necesar să se acorde o mai mare atenție prevenirii și tratamentului consumatorilor de droguri, prin consolidarea capacității instituțiilor care se ocupă de aceste probleme. În ceea ce privește combaterea traficului de droguri, ar trebui să se ia în considerare extinderea numărului de procurori specializați în cadrul DIICOT.
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro