Start pentru IMM Invest, Factor și Subprogramul Agro IMM Invest

Guvernul României a aprobat continuarea programelor IMM INVEST, IMM FACTOR și a subprogramului AGRO IMM INVEST, cu alocarea plafoanelor de garantare pe fiecare program. FNGCIMM, în calitate de organism de implementare al acestor programe, în stransă colaborare cu Ministerul Finanțelor și cu partenerii bancari, va operaționaliza în cel mai scurt timp noile facilități și va asigura derularea optimă a mecanismelor de garantare a creditelor ce vor fi acordate de către finanțatori.

„Sunt în masură să vă transmit că plafonul de 15 miliarde lei de care dispune IMM INVEST, din care 1 miliard de lei este rezervat subprogramului AGRO IMM INVEST, este deja suprasubscris de către finanțatori, iar acesta este un semnal extrem de bun pentru economie. Avem toate motivele să fim încrezători ca sistemul bancar va continua finanțarea companiilor și susținerea mediului de afaceri. Aveti angajamentul meu si al echipei FNGCIMM, că vom depune toate eforturile pentru ca plafoanele alocate de către Guvernul Romaniei să fie consumate integral înainte de sfarșitul anului 2021”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Prin modificările aduse, Guvernul lansează în 2021 variante îmbunătațite ale IMM Invest și IMM Factor, prin care se estimează că vor fi susținuti alti 60.000 de întreprinzători, care se vor alătura celor peste 25.600, susținuți în etapa 2020, doar prin Programul IMM Invest.

Modificările aduse IMM INVEST, prin aprobarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 110/2017, vizează extinderea categoriilor de beneficiari, modificarea criteriului de eligibilitate privind capacitatea de lichiditate a întreprinderilor solicitante și includerea producătorilor de vinuri și bere în categoria domeniilor eligibile.

In cadrul acestui program, Ministerul de Finanțe, prin FNGCIMM, va acorda în anul 2021, garanții de stat în valoare de 14 miliarde de lei pentru credite contractate de microîncreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii, pentru finantarea investițiilor și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda va fi subvenționată, iar comisioanele sunt zero, în primele opt luni de la semnarea contractelor de credit, fiind suportate de către Ministerul Finanțelor Publice, prin schema de ajutor de stat atașată programului.

 

Reamintim că modificarea și completarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activitatii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobată prin art. II din OUG nr. 42/2020, permite prelungirea programului IMM INVEST până la 30 iunie 2021, cu aprobarea la plată a granturilor până la 30 iunie 2022.

Programul IMM FACTOR – Produs de garantare a creditului comercial și a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia, va asigura accesul IMM-urilor la finanțarea creditului comercial, în vederea asigurării de disponibilitați bănești pentru plata furnizorilor sau a salariilor. Ministerul de Finanțe, prin FNGCIMM, va acorda în anul 2021, garanții de stat în valoare de 1 miliard de lei, iar schema de ajutor de stat care susține programul a fost prelungită până la 30 iunie 2021.

Subprogramul AGRO IMM INVEST, cu un plafon de garantare în anul 2021 de 1 miliard de lei, este destinat susținerii IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și a sectorului alimentar. Cu o facilitate în plus, față de IMM INVEST, Agro IMM Invest are o componentă de grant de 10% din valoarea finanțării și o perioadă de grație ce se acorda creditului de până la 24 de luni. La fel ca și în cazul celorlalte programe, întreprinzătorii pot accesa AGROIMM INVEST până la data de 30 iunie 2021.

Comentează pe FACEBOOK