Sute de localități, fără medic de familie

Situația din sistemul sanitar este critică. Șeful Colegiului Medicilor confirmă acest lucru. Daniel Coriu a anunțat că 470 de localități din Români nu au nici măcar medic de familie.

„În România avem 55.000 de doctori. Din aceştia, 29.000 de medici sunt concentraţi în Bucureşti – 15.000 şi în cinci judeţe – Dolj, Timiş, Cluj, Târgu Mureş şi Iaşi, iar 28.000 sunt în restul ţării. Cea mai mare parte, din punct de vedere geografic. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu medicina de familie. Avem 470 de localităţi fără medic de familie. Sigur, aici, cumva, instituţiile de sănătate publică trebuie să intervină. Intervenţia nu trebuie să fi pe hârtie sau numai în campanie electorală, când toţi doresc să ajute, dar numai cu vorbe şi ne oprim acolo. (…) Trebuie să avem o decizie. Trebuie să luăm această decizie de a trece la fapte, nu numai la vorbe”, a afirmat preşedintele CMR, la o conferinţă organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, citat de Agerpres. 

Afirmația acestuia vine în contextul în care autoritățile anunță că cetățenii se vor putea vaccina anti-Covid și la medicul de familie. Din 4 mai începe vaccinarea și prin medicii de familie, anunță medicul militar Valeriu Gheorghiță. 

”Vorbim, în prima etapă, de circa 25 de doze, alocate pentru fiecare medic de familie. Vorbim de circa 3.80 de medici de familie. Vreau să vă spun că există un număr mult mai mare de medici de familie care sunt deja implicați în centrele de vaccinare. Foarte probabil, numărul celor care vor vaccina, vor dori să se implice, va fi mai mare în perioada următoare”, a spus Gheorghiță.

Doar că cei care au ghinionul de a nu avea nici măcar medic de familie în localitate, trebuie să meargă în cele mai apropiate orașe pentru a se putea vaccina.

 

Comentează pe FACEBOOK