Tăierea salariilor bugetarilor, un subiect fierbinte! Contre BNR-Guvern

Contre pe tema reducerii salariilor bugetarilor între Guvern și BNR. Se apropie alegerile parlamentare, iar tărilerile salariale în rândul bugetarilor sunt un subiect fierbinte. Deși ministrul Florin Cîțu a anunțat că România va avea în 2020 o scădere economică de 4,2% față de anul precedent, iar deficitul bugetar va urca la 9,1% din PIB, nimeni nu pare să își asume o reducere a numărului de bugetari sau o micșorare a salariilor/ sporurilor acestora.

Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, a declarat că o soluție pentru evitarea unui şomaj ridicat în rândul bugetarilor ar putea fi săptămâna de lucru de 4 zile și reducerea cu 20% a salariului în cazul acestora. Lazea a mai susținut că, pentru reducerea deficitului bugetar, nu va fi suficientă o eventuală înghețare a salariilor și a pensiilor, deoarece vor crește alte cheltuieli de natură nesalarială.

„Reducerea cheltuielilor ar fi necesară numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, cu dotarea şcolilor, cu infrastructură etc. Deci, chiar presupunând că vreun Guvern îşi asuma actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească. Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocaţiile copiilor, cu profesorii etc”, a explicat Lazea, citat de Adevărul.

Vicepremierul Raluca Turcan vine însă și spune că nu a auzit de o astfel de măsură. 

“Eu nu am ştiinţă de declanşarea unui proces în care tăiem salariile bugetarilor. Această ştire îmi sună cunoscută, ca fiind din manualul de propagandă pesedistă. Este vechea propagandă comunistă, de manipulare prin dezinformare, nimic nou”, a declarat Turcan joi seara la Realitatea Plus.

Amintim în acest context că Guvernul nu a trimis bugetarii în șomaj tehnic, în timpul stării de urgență.

 

Comentează pe FACEBOOK