luni 26 februarie 2024

Taxă de Garanție: Românii Vor Plăti 50 de Bani Pentru Anumite Ambalaje

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că implementarea Sistemului Garanție-Returnare va începe joi și s-a exprimat încredințat că acest program va schimba statutul României de la o „țară de depozitare” la o „țară de reciclare”, conform informațiilor Agerpres.

„Începând de mâine, ambalajele cu logo aferent Sistemului Garanţie-Returnare vor fi purtătoare de garanţie. Cu alte cuvinte, ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin – şi vom avea 7 miliarde de astfel de recipiente puse pe piaţă în fiecare an sau mai multe – cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani, pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, evident, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi totodată şi puncte de colectare”, a spus ministrul Mediului.

El a accentuat că sistemul din România va fi al doilea ca mărime în Europa în ceea ce privește Sistemul Garanție-Returnare, situându-se imediat după cel din Germania. De asemenea, a menționat că va fi „cel mai modern”, deoarece autoritățile române au integrat „toate exemplele de bună practică” din legislația celor 13 state membre care au deja implementat astfel de programe.

„Am învăţat din toate greşelile, din toate lucrurile care au funcţionat mai puţin, ţinând cont, totodată, de particularităţile statului român, de faptul că în România încă există un volum mare de băuturi care se comercializează în mediul rural, de faptul că din punct de vedere geografic, România prezintă anumite particularităţi. Însă din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, din discuţiile pe care le-am avut cu comercianţii, cu marile lanţuri de magazine şi cu mici comercianţi pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcţionează, m-am asigurat că toată lumea ştie ce are de făcut, la fel cum sunt convins că românii aşteaptă cu nerăbdare acest program, pentru că el va transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării”, a precizat Fechet.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro