Tensiune pe pieţele financiare globale

Bursele sunt în declin după ce au apărut informaţii că în China, gigantul imobiliar Evergrande ar putea intra în incapacitate de plată.

Acţiunile Evergrande au închis în declin cu peste 10%. În cursul tranzacțiilor acestea scăzuseră cu 19%, iar acesta era cel mai redus nivel atins după mai 2010.

Dolarul s-a depreciat, bursele au închis luni în scădere, iar investitorii vând de zor active imobiliare din China. Specialiştii în domeniu cred că guvernul chinez va interveni pentru a stabiliza situaţia.

Îngrijorarea investitorilor este legată de extinderea riscurilor în economia globală.

lare Sebastian, corespondent CNN Business: „Factorul declanşator este compania Evergrande, unul dintre cei mai importanţi constructori de locuinţe din China, care risca să intre în incapacitate de plată a datoriilor de peste 300 de miliarde de dolari. Compania urma să achite luni dobânzi pentru împrumuturi bancare. Şi, în scurt timp, are scadența pentru plata unor dobânzi de peste 100 de milioane de dolari pentru obligaţiuni. ”

Mattie Bekink, expert financiar China: „Compania construieşte anual 600.000 de locuinţe, iar datoriile companiei sunt acum de 56 de ori mai mari decât în urmă cu 10 ani. În plus, s-a extins mult faţă de domeniul iniţial de activitate: a făcut o academie colosală de fotbal, o companie de îmbuteliere a apei, produce maşini electrice.”

Toată lumea se așteaptă ca Beijingul să intervina pentru a evita un faliment haotic.

Mattie Bekink, expert financiar China: „Previziunea noastră este că, până la urmă, guvernul chinez va interveni ca să împiedice un efect de domino în sectorul bancar.”

Săptămâna trecută, cumpărătorii de locuințe au protestat public. Ei au ocupat birourile Evergrande pentru a-și cere banii înapoi. Un astfel de protest public nu se întâmplă prea des in China.

Rana Foroohar, editor The Financial Times: „Economia chineză are anumite particularităţi. Guvernul chinez deţine mare parte din sectorul bancar, la fel şi în sectorul imobiliar. Când Beijingul strigă: “Sari!”, toţi bancherii din China sar. Guvernul chinez controlează situaţia într-o măsură mult mai mare decât se întâmplă lucrurile în Occident.”

Soluția pe care experţii din Hong Kong o văd este menținerea Evergrande pe linia de plutire, pentru a putea termina cele aproximativ 1,4 milioane de case vândute deja, dar neconstruite.

Evergrande a fost fondat în 1996 de Xu Jiayin, un antreprenor orfan de mamă și cu o copilărie plină de lipsuri. Primele 323 de case s-au vândut într-o jumătate pe zi şi compania a ajuns să construiască 600.000 de apartamente pe an. În 2009, Evergrande a fost listat pe bursa din Kong Kong şi a devenit cea mai mare companie imobiliară privată din China.

Comentează pe FACEBOOK