miercuri 6 decembrie 2023

„Sprijinul politic”, sintagma care a îngropat România

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Clișeul „Sprijin politic” invocat cu rigurozitatea unui ceas elvețian în România post-decembristă este motivul pentru care cohorte de imbecili și incompetenți au ajuns în funcții înalte în statul român. De la Revoluție încoace, indivizi care pe meritele lor nu ar fi ajuns nici portari în instituțiile pe care le-au condus, s-au lăfăit bine-merci în fotolii de conducere. Exact așa a funcționat și funcționează „meritocrația” la noi: te sprijină partidul, ești superb pentru orice funcție, n-ai propteaua politică a momentului, stai pe tușă, oricât de priceput ai fi. Acești golani din lumea politică au distrus cu premeditare orice sistem de valori bazat pe competențe în epoca post-comunistă. Ei sunt vinovați pentru fiecare creier mioritic ce a ales să plece în lumea largă, pentru fiecare student eminent ce și-a găsit rostul în afară și pentru fiecare român care trudește ca robul prin străinătate, cu gândul la familia de acasă.

Revolta care m-a determinat să scriu acest text vine de la o declarație stupidă, pe care am auzit-o de dimineață. Cine altul putea să o facă, decât omul momentului, premierul nostru iscusit, Florin Vasile Cîțu. Acesta a semnat zilele trecute schimbarea din funcție a șefului Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, gest care a declanșat revolta multor români. Fără să vorbim de partidul care l-a trimis acolo, Berceanu ăsta a fost unul dintre puținii conducători ai acelei structuri, care chiar se pusese pe treabă. Nu pe „treaba” aia cu care suntem obișnuiți, de a deranja nițel marii poluatori, pentru a colecta apoi șpăgile în nume propriu sau pentru partid. Nu ”pe treaba” aia de a se închide în birou, fără să iasă pe teren, în lumea reală. Omul chiar și-a luat rolul în serios și mulți au apreciat asta în scurtul său mandat de jumătate de an.

Declarația nefericită de care vorbeam a sunat chiar așa: „Pe domnul Berceanu nu l-am demis eu! I-a fost retras sprijinul politic, atunci când USR a ieșit de la guvernare..” .

  • Bă Cîțule, tu chiar ne iei de proști?! Pai fix tu l-au demis, cu semnătura ta! Nu te-a obligat nimeni să dai afară din sistem un om apreciat, priceput, care își făcea treaba.

 

În sinceritatea lui bolnăvicioasă, Florin Cîțu a spus un mare adevăr. Exact asta e România reală din ultimii 30 de ani. Din această cauză suntem exact acolo unde suntem: codași în UE, fără nicio realizare de anvergură în ultimii ani, săraci și disperați că nu se întâmplă nimic în țara asta. Radiografia oricărei instituții publice de la noi arată într-un singur fel: – trei sferturi sunt incompetenți și leneși. Loaze dornice doar să ajungă la pensie cât mai ușor posibil, fără stres. Au ajuns acolo prin sistemul PCR (pile, cunoștințe, relații), propulsați în perioada în care partidul lor sau al apropiaților a fost pe val. – mai e categoria amantelor. Alea de care nu se atunge nimeni, pentru că toți știu că ele au grijă de corpul șefului. Chiar dacă în fișa postului unor astfel de specimene stau diverse activități, tot colectivul evită să le pună la treabă. Nimeni nu riscă să se pună rău cu ele, fiindcă ele pot să și sufle lucruri în urechea șefului, nu doar să-i absoarbă aluia stresul cotidian. – În fine, cei pe cale de dispariție sunt furnicuțele. Aia care chiar țin pe cârca lor instituția, în care dau toți cu biciul și de care se uită mereu, atunci când vine vorba de promovări sau măriri salariale. Aștia sunt mereu primii pe lista de concedieri, atunci când se împute treaba și e musai o restructurare. E mai ușor să restructurezi postul unui din această categorie, decât să lași pe drumuri o amibă cu proptele politice. Fiindcă pentru aia primești 10 telefoane mai apoi..

Revenind la ticăloșia cu „sprijinul politic” vă întreb pe toți, ce l-ar fi oprit pe Cîțu să mențină în funcție un om propus acum 8 luni de USR, dar care a performat în treaba lui?! Pe logica lui, am înțeles cu toții cât de mizerabilă e meritocrația asta girată de clasa politică. Nu că nu am fi știut. Rețineți, nu sunt un fan al USR-ului. Au băgat și ei destui incompetenți în sistem în puținele luni cât au fost la butoanele guvernării. Dar cu Berceanu ăsta se pare că au nimenit-o. Nici măcar nu-l cunosc pe om. Doar că toți cei care s-au lovit de el și de Garda de Mediu în ultimele luni spun că face bine ceea ce face. Făcea mai exact. De când a picat proba de examen la materia ‚sprijin politic’, lucrurile s-au schimbat.

Aș face un sondaj pe pagina de Facebook, în care să răspundă toți românii la o întrebare extrem de simplă: Aveți încredere în sistemul de promovare a oamenilor în structurile publice, aplicat de vreun partid politic post-decembrist? Vă dau în scris că rezultatele acestui experiment ar fi devastatoare pentru clasa politică. N-o fac, fiindcă precis o să-și activeze ăștia trollii și postacii de partid, ca să mă convingă că mă înșel. Singura problemă reală este că românii s-au scârbit de tot de ei și de metehnele lor mizerabile. De tot și de toți!

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro