sâmbătă 28 ianuarie 2023
spot_img

Tomac: Dezbatere în LIBE pe tema extinderii Schengen

Must read

spot_img

Președintele PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, a cerut implicarea Comisiei parlamentare pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) pentru a dezbate urgent „vetoul abuziv” dat de Austria și Olanda aderării României și Bulgariei la Schengen. 

Într-o postare pe Facebook, acesta a cerut ca miniștrii de Interne din Austria și Olanda trebuie să explice în fața Comisiei „de ce au sancționat România și Bulgaria în timp ce ele însele au primit recomandări pentru deficiențe în aplicarea legislației Schengen”.

„Dezbatere necesară în LIBE pe tema extinderii Schengen.
Austria și Olanda trebuie să explice în fața Parlamentului de ce nu respectă Tratatele și legislația Schengen!
Cele două state au blocat, la 8 decembrie, accesul României în Schengen. Fără absolut niciun argument rațional ce ar avea legatură cu propunerea Comisiei Europene de a extinde spațiul de liberă circulație.
Și-au folosit dreptul de veto în mod abuziv, încălcând în mod asumat Tratatele UE.
Prin urmare, am cerut implicarea Comisiei parlamentare pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) pentru a dezbate cât mai urgent, folosirea arbitrară a votului în Consiliul UE.
Miniștrii de Interne din Austria și Olanda trebuie chemați să răspundă în fața Comisiei de ce au votat împotriva unității europene; trebuie să explice de ce au sancționat România și Bulgaria în timp ce ele însele au primit recomandări pentru deficiențe în aplicarea legislației Schengen.
Parlamentul trebuie să se implice mai mult!
Altfel, votul din 8 decembrie va deveni un precedent periculos”, a scris Tomac pe Facebook.

Ce răspuns a primit Tomac de la președintele Comisiei LIBE

Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei LIBE, i-a transmis europarlamentarului român că „extinderea Schengen este o parte indispensabilă a proiectului european și nu ar trebui să fie subminată de politica internă volatilă a unor state membre”.

De asemenea, „acesta a făcut promisiunea de a insista în continuare asupra susținerii aderării României la spațiul Schengen, așa cum a făcut-o în repetate rânduri în Rezoluțiile pe care le-a inițiat în Parlament”, a mai susținut Eugen Tomac, în postarea sa.

Liderul PMP a mai precizat că votul din Consiliul JAI din 8 decembrie a fost „o nedreptate pe care noi trebuie să o reparăm”, altfel „va deveni un precedent periculos”.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
spot_img
spot_img

Jurnalist.ro