luni 17 iunie 2024

Tomac: PNRR, un eşec colosal care ne arată incompetenţa coaliţiei

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Preşedintele PMP, Eugen Tomac afirmă miercuri că PNRR este un eşec colosal care arată incompetenţa actualei coaliţii. Europarlamentarul PMP mai spune şi că preşedintele Klaus Iohannis, cel care ne vorbea despre cele 80 de miliarde de euro în perioada 2021 – 2027 care ar urma să schimbe soarta României, are datoria să se implice şi să ceară Guvernului să-şi facă treaba, altfel, ratăm o şansă istorică de a recupera decalajele, de a rezolva problemele structurale de infrastructură care ţin pe loc economia şi alungă tot mai mulţi România din ţară.

„Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, ne anunţă senin că România va pierde 2,1 miliarde de euro din granturi (fonduri nerambursabile) şi va împrumuta, până în 2026, cu 4,2 miliarde de euro mai mult pentru a implementa proiectele din PNRR.

Din 14 miliarde granturi, au rămas 12 miliarde – care se devalorizează pe fondul inflaţiei galopante.
Asta în condiţiile în care, în trezoreria BNR, au intrat deja 3,79 miliarde de euro (1,9 miliarde în decembrie 2021 şi cam tot pe atât în ianuarie 2022) care zac nefolosiţi şi se devalorizează din cauza inflaţiei. Speranţa este să putem să folosim o parte în octombrie 2022, dar, foarte probabil, s-ar putea ca Guvernul să nu poată cheltui nici măcar un eurocent anul acesta.”, scrie Tomac pe Facebook.
Eugen Tomac prezintă ”opt realităţi incontestabile”:
1. În acest moment, există întârzieri de minimum 10 luni în ceea ce priveşte implementarea PNRR.
2. PNRR a fost de la început negociat foarte prost şi proiectele de investiţii nu au fost bine selectate şi bine negociate. Ca dovadă lipsa irigaţiilor sau a finanţării unor proiecte importante de tipul recent discutatei autostrăzi Ploieşti – Braşov.
3. Puterea politică (PSD – PNL – UDMR) nu pare să aibă niciun apetit pentru implementarea PNRR care presupune reforme structurale. Guvernanţi gândesc în continuare doar în perspectivă populist – electorală.
4. Nu avem deschisă nicio linie de finanţare pentru exerciţiul bugetar 2021 – 2027 al UE.
Întârzierile pe acest palier sunt deja de doi ani.
5. Din cauza incompetenţei PSD-istului Adrian Câciu, România se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE. Am spus-o şi o mai repet, ministrul Finanţelor, domnul Câciu este o catastrofa pentru România, acest om ne îndatorează şi risipeşte banii într-un mod haotic ne mai întâlnit. Datoria publică a trecut de 50% din PIB, situaţie fără precedent pentru România. PSD şi Ciucă trebuie să scape ţara de acest ministru care conduce după reguli din lumea a treia.
6. Este dezarmant faptul că ministrul Boloş se află deja de patru luni în funcţie şi, dacă ştia că trebuie renegociat PNRR, nu a început deja acest proces. A lăsat să treacă sfânta vară a funcţionarilor din ministere unde nici musca nu mişcă.
7. Aşa cum am văzut cu metroul din Cluj-Napoca, nu se va putea realiza niciun mare proiect de investiţii în infrastructură până în momentul în care Guvernul nu va rezolva problema preţului materialelor de construcţii prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Implicit, acest lucru va afecta şi toate proiectele din PNRR.
8. Există o blocadă mediatică impusă de Putere pentru ca dezastrul accesării fondurilor europene să nu se vadă. Asta este foarte grav şi democraţia devine tot mai fragilă.
”Preşedintele Iohannis, cel care ne vorbea despre cele 80 de miliarde de euro în perioada 2021 – 2027 care ar urma să schimbe soarta României, are datoria să se implice şi să ceară Guvernului să-şi facă treaba. Altfel, ratăm o şansă istorică de a recupera decalajele, de a rezolva problemele structurale de infrastructură care ţin pe loc economia şi alungă tot mai mulţi România din ţară”, mai spune Tomac. 
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro