marți 28 noiembrie 2023

Tomac solicită crearea unei “Unităţi cibernetice comune” la nivelul UE

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, europarlamentarul Eugen Tomac, a solicitat în plenul Parlamentului European crearea unei “Unităţi cibernetice comune” la nivelul UE, care să asigure protecţie în faţa unor atacuri cibernetice venite dinspre Rusia.

Cererea oficialului român vine în contextul în care grupul de hackeri ruşi de la Killnet a atacat site-urile mai multor structuri administrative și private din România în ultimele zile.

Amintim că un român pe nume Ioan Feher, stabilit în Marea Britanie, este bănuit că i-a ajutat pe rușii de la Killnet în atacurile cibernetice. El a fost reținut de autoritățile londoneze. În replică, hackerii care fac parte din gruparea pro-rusă Killnet sar în apărarea acestuia și transmit într-un mesaj postat pe reţeaua Telegram, că „această persoană nu are nimic de a face cu Killnet” şi ameninţă că, dacă Ioan Feher nu este eliberat în 48 de ore, vor „distruge” România, Marea Britanie şi Moldova.

Federaţia Rusă utilizează instrumente moderne pentru a ataca state membre UE şi pentru a pune în pericol democraţia europeană. Acest lucru necesită un răspuns rapid şi unitar de la nivelul Uniunii Europene. Este estenţial ca UE să creeze o Unitate Cibernetică Comună, pentru că avem nevoie de apărare comună pe acest teren extrem de periculos. Ca dovadă că, zilele trecute, mii de atacuri cibernetice au fost îndreptate asupra României. Acest imperiu condus de un criminal devine din ce în ce mai periculos şi avem nevoie de instrumente moderne pentru a ne apăra, zi de zi, valorile şi democraţia”, a declarat Eugen Tomac în plenul Parlamentului European.

PMP consideră că UE şi NATO trebuie să creeze mecanisme de răspuns în faţa unor asemenea agresiuni.

UE şi NATO nu pot şi nu trebuie să asiste pasiv la dubla agresiune rusească din spaţiul online. Pe de o parte, discutăm de atacuri informatice de tip hacking care pot ţinta inclusiv infrastructura critică a unor ţări membre. Pe de altă parte, sunt ferme de trolli ai Moscovei care otrăvesc spaţiul online prin dezinformare şi fake news cu scopul de a genera haos. La nivelul Uniunii Europene, sunt cunoscute aceste realităţi, pentru că şi ţările occidentale s-au confruntat cu aceste fenomene de agresiune rusească pe întreaga perioadă a pandemiei. Speranţa este că, în faţa agresiunii vădite de acum a Rusiei, va exista un declic la nivelul UE şi se va înfiinţat acest taskforce cibernetic care să răspundă atacurilor hacker-ilor ruşi”, a concluzionat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro