Biletul pentru autobuz, troleibuz și tramvai din București este cel mai ieftin din țară. Doar 1,3 lei pe călătorie, un preț care nu s-a mai mărit de peste un deceniu. Banii încasați de STB din vânzarea de bilete acoperă doar 8% din cheltuielile societății.
Societatea de Transport București (STB) ar da faliment imediat dacă ar fi eliminate subvențiile acordate de Primăria București. Valoarea acestora a crescut în ultimii cinci ani cu 240%, pe fondul creșterii salariilor angajaților companiei, a achiziționării a 530 de autobuze și a deschiderii de noi rute, adeseori neprofitabile, înspre locatățile din județul Ilfov.
Astfel, dacă în 2015, RATB primea 505 milioane de lei subvenție de la stat, în 2020 suma a ajuns la 1,235 miliarde de lei.
Suma nu a fost achitată integral de către Primăria București, astfel că instituția a acumulat o datorie către STB, în acești cinci ani, de 900 de milioane de lei.
„Noi achităm doar 20% din costul unui bilet (1.3 RON, printre cele mai ieftine din ţară). Restul e subvenţia pe care Primăria Bucureşti o promite STB, e inclusă în buget, dar nu e plătită integral niciodată. Sub Firea acestă diferenţă s-a mărit: anul trecut le-a promis 1.235 miliarde, dar a virat 825 milioane, adică 66% din sumă. În timp s-au acumulat 900 milioane datorie. (…)
Aici duce populismul: bugetul pe 2021 de 4 miliarde de lei al Primăriei Generale face cât subvenţia pentru gicacalorie plus subvenţia STB + plata datoriilor istorice acumulate la cele două companii”, a scris Sorin Ioniță, de la Expert Forum.
Astfel, STB a avut ca venituri din surse proprii doar 4,2 milioane de lei. În schimb, numai cheltuielile cu personalul, respectiv salariile, au fost anul trecut de 969,2 milioane de lei, potrivit bugetului pentru anul 2020.
Primarul Nicușor Dan nu dorește eliminarea subvenției
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat că nu va elimina subvenția pentru transportul în comun din Capitală.
„Niciun serviciu de transport din lumea civilizată nu trăieşte numai din bilete. Peste tot există o subvenţie de la Municipalitate – în zona pariziană, de exemplu, inclusiv de la autoritatea naţională – pentru că este un interes public ca oamenii să folosească serviciul public, să nu folosească maşina proprietate personală şi astfel să polueze mai puţin”, a declarat primarul general.
Nicușor Dan a menționat că analizează un sistem cu bilete după modelul de la Iași sau Timișoara.
„Vom trece de la preţ pe călătorie la preţ pe oră sau oră şi u sfert, o să vedem exact, astfel încât, cu acelaşi bilet să poţi să schimbi două-trei mijloace de transport, aşa cum este peste tot în lumea civilizată”, a menționat edilul.
Comentează pe FACEBOOK