Twitter, noua Pravda a stalinismului digital

Cenzura este azi redefinită și validată de mari corporații globale. Gândiți-vă o clipă: Twitter suspendă contul lui Donald Trump (cu optzeci de milioane de urmăritori), dar îi permite să vorbească Ayatolahului Ali Khamenei (liderul suprem al Iranului, unde teocrația islamică execută în spațiul public dizidenți, creștini sau homosexuali).

Twitter a transformat ideea de cenaclu într-un consistoriu. Avocații libertății de expresie au devenit procurori ai ghilotinei virtuale. Dincolo de evidenta demonizare a Președintelui Trump (căruia i se pregătește o posteritate de tip Richard Nixon), cenzura desființează democrația și instituția dialogului socratic. În Atena, acum 2500 ani, era mai ușor să te exprimi slobod decât astăzi în Sillicon Valley.

Comunitățile virtuale nu trebuie niciodată organizate altfel decât întâlnirile dintr-o cafenea, dintr-un club, dintr-o arenă sportivă. Organizatorii nu pot expulza abuziv un spectator dintr-o tribună doar pentru că e republican, conservator sau pro-life.

Oligarhii Big-Tech atacă libertatea de expresie, sfidează Constituția Statelor Unite („Congress shall make no law… abridging the freedom of speech, or of the press”) și ne lasă pe toți vulnerabili în fața unui Gestapo algoritmic: ai dat „like” cui nu trebuie, porți un stigmat și, în curând, vei avea contul suspendat.

Trăim un moment urât și scandalos în istoria spiritului occidental: marile corporații monopoliste influențează nu doar competițiile electorale sau dezbaterile ideologice, ci ele decid ce merită să existe și ce nu merită să existe în spațiul public. Deși cochetează cu ateismul, Facebook, Google, Apple se cred dumnezei.

În mediul public, corporatist sau familial, pe stradă sau la școală, în Parlament, platouri de televiziune sau aiurea, cenzura opiniilor adverse e abuzivă și periculoasă. Noua tactică a Stângii radicale invocă „siguranța” (safety) pentru a îngropa libertatea. E ceea ce făcea Inchiziția în lupta cu ereticii…

Să interzici dreptul la exprimare unei persoane votată democratic de 70 de milioane de cetățeni americani evocă mai curând politicile Partidului Comunist (cel care a întemnițat, în numele „luptei antifasciste”, voci precum Iuliu Maniu, Gh. Brătianu sau Corneliu Coposu…).

PS: Cine crede că o companie privată „face ce vrea” s-ar putea întreba de ce atâtea mii de afaceri n-au putut să-și desfășoare liber activitatea în 2020…

Comentează pe FACEBOOK