HotNews.ro
Ucraina a crescut producția de proiectile pentru mortiere de la zero înainte de invazia rusă la milioane pe an în prezent, a declarat pentru Reuters cel mai important oficial ucrainean din sectorul armamentului.
Această evoluție semnificativă a venit în contextul în care Ucraina încearcă să reducă marea sa dependență de ajutorul militar occidental.
Proiectilele de mortiere, care sunt mai ieftine, dar cu o rază mai mică decât artileria, sunt o armă importantă împotriva atacurilor de infanterie pe care Rusia le folosește pentru a avansa în est.
La 32 de ani a devenit șeful industriei militare ucrainene
Herman Smetanin, care a fost numit în septembrie ministru al industriilor strategice și supraveghează producția de armament pe timp de război, a declarat pentru Reuters că Ucraina a crescut producția pentru diferite tipuri de artilerie, precum și pentru obuze de mortier.
„Totuși, nu este de ajuns”, a declarat el în primul său interviu de la Kiev în calitate de ministru.
Smetanin, în vârstă de doar 32 de ani, a fost numit după ce a urcat rapid în ierarhie la Ukroboronprom, gigantul industriei de apărare deținut de stat, unde a devenit șef în iunie 2023.
Ucraina, a spus el, are capacitatea de a produce mai multe obuze, dar este frânată de blocajele producției globale și de cererea ridicată care a creat o penurie de explozibli.
„Singura problemă pe care o avem acum sunt pulberile și explozivii. Pe cât de mult explozibili vor veni în Ucraina, pe atât de multe obuze vom avea”, a explicat Smetanin.
Cifrele de producție actuale reprezintă un salt cu adevărat important pentru o țară care nu producea nicio muniție de artilerie sau mortiere înainte pe invazia la scară largă a Rusiei.
Ucraina, a afirmat Smetanin, își produce acum propriile proiectile de artilerie, inclusiv de calibrul 155 mm, utilizate de piesele de artilerie grea donate Ucrainei de țări NATO. El a refuzat să ofere cifre.
Producția de muniție a Rusiei este la cote uriașe
Producția de obuze a Ucrainei este încă mult mai mică decât producția Rusiei, care a investit masiv în armata sa de ani de zile sub regimul Vladimir Putin și care a moștenit, de asemenea, o capacitate de producție majoră din epoca sovietică..
Potrivit unui material CNN din martie, în care au fost citate estimările NATO și ale un oficial european anonim, Rusia este capabilă să producă 3 milioane de obuze pe an, aproape triplu față de capacitatea combinată a Statelor Unite și a Europei.
Artileria, cunoscută uneori drept „regele câmpului de luptă”, a fost cea mai importantă armă de pe front în cea mai mare parte a războiului.
Potrivit estimărilor unor comandanți ucraineni, aproximativ 80% din victimele de pe ambele părți ale frontului au fost provocate de artilerie.
Smetanin a spus că unul dintre obiectivele sale principale a fost acela de a crește producția de serie a rachetelor ucrainene, dar a recunoscut că și aici se confruntă cu bariere în lanțul de aprovizionare global, despre care nu a vrut să dea detalii.
Ucraina a anunțat la începutul acestui an că a utilizat cu succes atât propria rachetă balistică, cât și o „rachetă dronă” denumită Palyanytsia, pe care ministrul armelor a comparat-o cu o rachetă de croazieră.
Comentează pe FACEBOOK