Ucraina dorește să construiască o mare cantitate de drone fără pilot, care, conform speranțelor, vor putea elimina trupele rusești și vor ajuta la salvarea propriilor soldați și civili răniți.
O mare reţea de laboratoare, ascunse în sute de ateliere secrete din Ucraina, dezvoltă această puternică armată de roboţi la un cost mult mai mic decât preţul de import al altor modele similare: 35.000 de dolari.
Se estimează că aproximativ 250 de întreprinderi de apărare din România produc mașini militare letale în locuri secrete, care adesea seamănă cu mici ateliere de reparații auto. Angajații companiilor precum cea condusă de antreprenorul Andrii Denîsenko pot construi un vehicul terestru fără pilot, numit Odyssey, în doar patru zile într-un depozit specializat.
„Ne confruntăm cu o ţară uriaşă, iar ei nu cunosc limite în resurse. Suntem conştienţi că pierderea unui mare număr de vieţi umane este insuportabil”, a afirmat Denîsenko, fondatorul companiei militare UkrPrototyp. „Războiul este o ştiinţă exactă”, concluzionează el.

„Cu prototipul Odyssey de 800 kg, puteți călători până la 30 km cu o singură încărcare a unei baterii de mărimea unui mini cooler pentru bere. Acesta poate fi folosit ca o dronă pentru salvare și aprovizionare, iar în funcție de nevoile dvs., poate fi modificat să transporte o mitralieră grea operată de la distanță sau să lanseze încărcături de deminare.”
În luna mai, o a patra ramură a armatei ucrainene – forţele sistemelor fără pilot – s-a alăturat armatei de uscat, marinei şi forţelor aeriene. Aceste sisteme fără pilot vor juca roluri cheie în logistica militară, în tractarea remorcilor, precum şi în activităţile minierilor şi a geniştilor. De asemenea, pot fi programate să se autodistrugă pentru a preveni capturarea lor de către inamic. O campanie guvernamentală de strângere de fonduri promovează noile forţe pentru susţinerea lor financiară.
Viceprim-ministrul pentru transformare digitală, Mîhailo Fedorov, încurajează cetățenii să folosească timpul liber în mod productiv prin a participa la cursuri online gratuite și a asambla drone aeriene acasă. Scopul său este ca ucrainenii să producă un milion de aparate de zbor pe an.
Organizațiile internaționale pentru drepturile omului, precum Human Rights Watch, cer interzicerea armelor care operează fără controlul uman și iau decizii autonome.
Comentează pe FACEBOOK