miercuri 29 noiembrie 2023

Un nou azil al groazei în Voluntari. Administratorii, reținuți

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Procurorii DNA fac vineri percheziții la un nou azil al groazei în Voluntari. Anchetatorii arată că la controalele din vară administratorii căminului ar fi prezentat documente false inspectorilor sociali pentru a atesta îndeplinirea criteriilor şi a standardelor minime care au stat la baza obţinerii licenţei de funcţionare, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că ar fi vorba despre Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice „Royal Medical Clinic”.

Cei doi administratori au fost reținuți.

Sursele citate au arătat că centrul nu avea angajată nicio persoană de specialitate care să se ocupe de îngrijirea beneficiarilor.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DNA, procurorii notează în ordonanţe că, în perioada 29 – 31 august, cei doi, în calităţile menţionate, ar fi prezentat mai multe documente false (extras Revisal, contract de catering, contract privind prestarea de servicii medicale, etc.) inspectorilor sociali desemnaţi să efectueze un control la un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice deţinut de societatea administrată de cele două persoane, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor şi a standardelor minime care au stat la baza obţinerii licenţei de funcţionare a centrului respectiv.

Acţionând în această manieră, spun anchetatorii, cei doi i-ar fi determinat pe inspectorii sociali să ateste, fără vinovăţie, îndeplinirea condiţiilor de acordare a acreditării/licenţierii furnizorilor de servicii sociale şi a serviciilor furnizate de aceştia.

„În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecţiunilor acestora) ar fi fost achiziţionată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiţi, pui cu cartofi prăjiţi, etc.) sau ar fi fost „încropită” de angajaţii centrului din ce aveau la dispoziţie, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală”, arată DNA.

Procurorii menţionează că, pe perioada vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu ar fi îndeplinit condiţiile de admisibilitate în centru, aspect supus controlului, ar fi fost scoşi din centru, fiind cazaţi pentru o noapte într-un hotel, ulterior fiind „plimbaţi” cu un autovehicul sau ţinuţi în parcarea unui hipermarket până la finalizarea evaluării.

„După ce, la data de 11 octombrie, inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficienţelor constatate, inculpaţii ar fi mutat beneficiarii într-o altă locaţie în care şi-ar fi continuat activitatea, deşi pentru acest serviciu nu ar fi existat licenţă, raportând autorităţilor că beneficiarii ar fi fost preluaţi de familii”, mai spun procurorii.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro