Ungurii tac și fac! Ai noștri nu fac nimic..

Ungurii tac și fac! Ai noștri nu fac nimic..

Înființarea Ținutului Secuiesc, visul UDMR-ului și al majorității maghiarilor din România, este pe cale să devină realitate. Un pas mare s-a făcut săptămâna trecută, când proiectul de lege care dă verde acestui demers a trecut tacit de Camera Deputaților. Înfierată de toți politicienii, cu aviz negativ de la mai toate comisiile aleșilor, inițiativa a doi parlamentari UDMR a trecut pâș-pâș pe sub nasul tuturor. Din fericire, Camera Deputaților nu este decizională, însă victoria pentru UDMR este una răsunătoare.

N-am să mai enumăr decât câteva dintre prevederiile care au isterizat România la vremea prezentării proiectului:

-Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România

– Limba maghiară va fi folosită oficial în instituțiile publice

– Statutul de regiune autonomă a Ţinutului Secuiesc poate fi desfiinţat numai printr-un referendum organizat în Ţinut

– Președintele Ținutului Secuiesc este ales de către cetățenii acestuia, prin vot direct și secret

 

Mai simplu spus, cei din Harghita și Covasna se vor rupe aproape de tot de administrația de la București și se vor organiza așa cum îi taie capul. Povestea acestei “ruperi” de România datează încă din decembrie, atunci când PSD-ul a vrut să facă acest hatâr UDMR-ului, în speranța reîntoarcerii la guvernare. Desigur, declarativ, nicio forță politică din România nu a susținut un asemenea proiect.. Însă blatul PSD-UDMR mirosea de la o poștă!

 

Haideți să revenim în zilele noastre și să tragă fiecare concluziile. Proiectul Ținutului Secuiesc a trecut de Cameră și intră pe ultima sută de metri. Ce spune Ciolacu de la PSD: “Nu am cunoștință despre acest proiect. Nu a ajuns la mine, pe ordinea de zi..”. Pe bune?! Păi nea Ciolacule, în decembrie au vuit televiziunile, că vreți să faceți blat cu UDMR și v-ați jurat că nu e așa. Acum ,ca președinte al Camerei Deputaților nu ai văzut, nu ai auzit…?! Deci se pare că PSD nu a renunțat la ideea de a cerși dragostea UDMR-ului.

Stați așa, că nu am terminat! A văzut cineva crema PNL-ului, să sară ca arsă în povestea cu pricina?! Proiectul a trecut tacit pe 23 aprilie, nu astăzi! Desigur, liberalii luptă cu coronavirusul, dar chiar nu mai știu ce se întâmplă în Parlament?! Proiectul liberal privind eliberarea deținuților a fost o conservă exact ca ăsta. Când s-a inflamat poporul, nu numai că au blocat-o, dar s-au și muștruluit între ei! Să ne amintim ce perdaf i-a aplicat Ludovic Orban Alinei Gorghiu, care a picat ca vinovat de serviciu în treaba aia.. Atunci s-a putut, dar cu proiectul UDMR nu?! Sau poate că voturile UDMR sunt încă necesare pentru rămânerea la guvernare?

Nici USR-iști lui Barna și Cioloș nu s-au aprins pe subiect. Desigur, ei așteaptă alte momente operative, nu chestiuni cu iz naționalist. Dacă n-a venit din afară vreun ordin de zi pe unitate, nu țipă. Sau poate că pur și simplu n-au simțit-o și nu au văzut un câștig electoral din sancționarea sa. Oricum ar fi, ideea e că au asistat impasibili.

În alte forțe politice, minione în Parlament, nu mi-aș spune speranța. Probabil va țipa PMP-ul lui Traian Băsescu. Asta, până li se va reaminti că și ei sunt la guvernare, iar guvernul are nevoie de voturi. De la Ponta n-am așteptări, mai ales pentru că probabil are altă agendă în perioada asta. Apropo, știați că directorul Unifarm e pus de el?! Dar că Unifarm-ul are vreo 500 de milioane de euro de cheltuit, pe povestea pandemiei, cum vă sună?! Cui îi mai arde de autonomie, cu grija acestor bani pe cap?!

Așa că, tuturor celor care mi-ați scris revoltați, întrebându-mă cum de s-a putut întâmpla așa ceva, vă spun un singur lucru: ai noștri sunt după bani, ai lor după interesul național! Dacă nu v-ați convins încă, stați cu ochii pe ei!

Comentează pe FACEBOOK