luni 17 iunie 2024

USR critică Guvernul

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Cel care a adus  critici la adresa Guvernului este fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR).

Potrivit acestuia, amânarea plăţii primei tranşe din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un „semnal îngrijorător” şi vine ca o consecinţă a „amatorismului” şi „delăsării” cu care PSD-PNL-UDMR tratează PNRR.

„Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, singurii bani siguri pe care ne-am fi putut baza pentru investiţii, în condiţiile în care deficitul tinde să ne sufoce. Este un semnal îngrijorător – dacă la primul set de jaloane, cel mai uşor de îndeplinit, PNL şi PSD s-au încurcat, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane, care implică reforme grele şi investiţii masive care trebuie terminate la timp”.

Ghinea crede că situaţia este „extrem de gravă”, iar amânarea nu este una „banală”.

„Această amânare vine la solicitarea Guvernului României şi nu a Comisiei Europene, aşa cum susţine ministrul MIPE, Marcel Boloş, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. Este o manevră prin care Ciolacu şi Ciucă încearcă să evite să le fie respinsă cererea. Adică să pierdem banii. Această amânare pune în pericol şi cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate face în decursul unui an. Pentru a doua cerere de plată termenul era luna octombrie. În septembrie, abia vom avea răspunsul pe prima cerere de plată, va fi foarte dificil, iar Guvernul actual nu dă semne că ar putea recupera timpul pierdut”.

Totuși ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că România nu se află în situaţia de a „pierde” echivalentul primei cereri de plată din PNRR.

Într-un comunicat transmis, MIPE spune că la solicitarea Comisiei Europene, termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar s-a prelungit. 

Potrivit ministerului, pe 1 august va avea loc testarea funcţiei suplimentare solicitate de CE, iar cererea va intra în procedură de plată, potrivit Regulamentaului CE.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro