miercuri 16 octombrie 2024

Vânzarea imobilelor, condiționată de plata datoriilor la stat

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Vânzarea imobilelor ar putea fi condiționată de plata integrală a datoriilor către stat, începând cu 1 octombrie, spune ministrul Finanțelor. Marcel Boloș. Această măsură vizează recuperarea celor peste 175 de miliarde de lei datorate de persoane fizice și juridice la bugetul de stat.

 

Vânzarea unei case sau a unui apartament va fi condiționată de plata datoriilor la stat

 

Potrivit ministrului, la notar, în momentul încheierii tranzacției, vânzătorul va trebui să prezinte un certificat fiscal care să ateste că nu mai are datorii la stat. Dacă există astfel de datorii, acestea vor trebui achitate simultan cu vânzarea imobilului, din suma obținută.

Aș vrea să risipesc o informație cum că această măsură ar interzice vânzarea de bunuri și terenuri ale proprietarilor persoane fizice și juridice. Exclus, nu. Odată cu vânzarea acestor bunuri sau clădiri sau terenuri ce sunt ele, are loc si plata impozitelor si taxelor, regula fiind deja aplicabilă pentru Primării – nu-ți poți vinde un bun sau un teren decât dacă ai certificatul de impozite și taxe locale cu zero sume datorate bugetului local – însă propunerea noastră este să permitem ca odată cu vânzarea bunului să fie plătite și taxele și impozitele”, a spus ministrul la Digi24.

La notar are loc tranzacția cu numerar de obicei și acolo, fie cu ordin de plată sau cum se întâmplă din punct de vedere al operațiunii derulate la notar, la acel moment trebuie achitate și impozitele și taxele. Nu înainte, cum s-a vehiculat, ci deodată cu vânzarea bunului. (…) Atunci când se prezintă ordinul de plată la notar, dacă știi că ai datorii, prezinți două ordine de plată – unul este pentru prețul de vânzare al bunului și un alt ordin de plată pentru achitarea impozitelor și taxelor pentru autentificarea contractului de vânzare – cumpărare”, a explicat Marcel Boloș.

Persoanejele juridice, scutite deocamdată de plata datoriilor la stat în cazul vânzării unui imobil

 

Nu am pus în discuție acest lucru, nu am intrat în detaliile pentru a stabili dacă e numai pentru persoane fizice sau juridice. Deocamdată vreau ca acest mecanism să-l lămurim cu mediul de afaceri. Pe 26 august avem întâlnirea pre-finală cu mediul de afaceri pentru a lamuri toate detaliile mecanismului și a ajunge la o variantă acceptată de mediul de afaceri încât sa poate fi prezentata în coaliția de guvernare si pentru aprobare în Guvernul României”, a declarat ministrul Finanțelor.

Oficialul a spus că ANAF are creanțe neîncasate la buget în valoare 175 de miliarde de lei ale persoanelor fizice și juridice. De asemenea, în perioada 2021- 2023, statul avea de recuperat 51 de miliarde de lei creanțe bugetare, din care a încasat doar 7 miliarde de lei.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro