luni 8 august 2022
spot_img

Viața după pandemie

Must read

spot_img

Suntem într-o situație fără precedent determinată de apariția noului coronavirus: aproape jumătate din populația globului se află în izolare la domiciliu. Am fost nevoiți să punem frână bruscă economiei. Este o situație unică în istorie – care nu s-a mai întâmplat nici măcar în vremea celor două războaie mondiale sau a marii recesiuni din anii 30.

Consecințele sunt dificil de imaginat la acest moment, pentru că nu știm nici cât va mai dura actualul status quo, nici cât de adânci vor fi cicatricele. Însă, au apărut primele semnale că vor exista și consecințe economice grave: cifre record privind numărul șomerilor (10 milioane în SUA, aproape 1 milion în România) și previziuni sumbre privind scăderea economică.

Criza determinată de coronavirus se va termina, însă trebuie să ne gândim de pe acum ce va urma după și cum facem să repornim economia.

Putem trăi o lună, două, trei în izolare, din rezervele puse de-o parte. Însă, pe termen mediu și lung nu este sustenabil: avem nevoie de business-uri care să asigure necesarul de alimente, avem nevoie de carburanți și energie, avem nevoie de transporturi care să asigure mișcarea mărfurilor și persoanelor din punctul A în punctul B. Și avem nevoie de joburi care să genereze venituri ca să ne asigurăm traiul zilnic.

Dacă în prezent, gestionarea situației – care ține de sănătate publică și de medicină – este în mâna autorităților și a cadrelor medicale, situația de după va sta în mâinile antreprenorilor, managerilor și bancherilor. Este important să-i sprijinim pe cei loviți de criză. Dar în același timp, trebuie să ne uităm la viitor și să fim dispuși să finanțăm și business-urile sănătoase, cu potențial ridicat de creștere, care pot compensa declinul economic provocat de pandemie.

Și, în condițiile în care resursele sunt limitate, vom fi puși în situația să alegem.

Economia așa cum o cunoaștem se va schimba. În ultimii ani, se vorbea din ce în ce mai mult despre digitalizare, despre contractare și muncă de la distanță. Actualul context a forțat schimbarea și a făcut ca adoptarea acestor tehnologii și instrumente să accelereze. Și probabil, după finalizarea crizei, își vor pune amprenta asupra modului în care ne organizăm activitatea. Ar fi și păcat să ne întoarcem toți la ”our old ways” în condițiile în care, din această criză, am fost forțați să ne digitalizăm, să fim mai aproape de clienți chiar dacă suntem departe și, în ansamblu, să fim mai eficienți.

După criza noului coronavirus, vom avea pierzători și câștigători. Vor ieși câștigători cei care reușesc să transforme problemele în lecții învățate, să aibă viziune și să identifice potențialul de creștere și să devină mai buni și mai eficienți.

Bogdan Neacșu, președinte – director general CEC Bank.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
spot_img
spot_img

Jurnalist.ro