duminică 10 decembrie 2023

20 de ore pe zi fără electricitate în Liban

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Compania naţională Electricité du Liban (EDL) a anunţat sâmbătă ca centralele sale au fost oprite. Compania acuză manifestanţii revoltați de întreruperi că sunt responsabili pentru acest nou blackout, notează AFP.

În mod obişnuit pentru cel puţin 20 de ore pe zi, în Liban, electricitatea publică este tăiată.  Motivul: lipsa de combustibil legată de colapsul economic al ţării.

Sâmbătă, manifestanţii au luat cu asalt o centrală de distribuţie EDL din regiunea Aramoun, la nord de Beirut.

“Manifestanţii au deconectat un transformator de putere de 150-220 kilovolţi şi au tăiat linia de înaltă tensiune care leagă centrala electrică Zahrani de centrala de distribuţie Aramoun”, arătat EDL într-un comunicat.

“Acest lucru a perturbat reţeaua electrică (…) provocând un blackout complet pe teritoriul libanez la orele 17.27 (15.27 GMT)”.

Aceste întreruperi paralizează deja de luni de zile viaţa populaţiei şi mai multe sectoare vitale. Administratorii generatoarelor private raţionalizează şi magazinele, spitalele şi locuinţele pe măsură ce combustibilul devine rar.

Factura medie lunară de energie electrică pentru o familie libaneză care foloseşte un generator privat depăşeşte salariul minim de 675.000 de lire libaneze (aproximativ 22 de dolari). Moneda locală s-a prăbuşit în raport cu bancnota verde pe piaţa neagră.

Clasă conducătoare este acuzată de corupţie şi incompetenţă.

Libanul suferă de zeci de ani din cauza gestionării proaste a EDL. Conducerea ineficientă a costat finanţele publice peste 40 de miliarde de dolari de la sfârşitul războiului civil (1975-1990).

Libanul a negociat în toamnă cu Egiptul şi Iordania pentru livrarea de gaze şi electricitate prin Siria, în timp ce mişcarea şiită Hezbollah a anunţat mai multe livrări de combustibil iranian.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro