vineri 21 iunie 2024

Adio, extrădare! Profesorul român, blocat de virus în China

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Coronavirusul și efectele sale din China au băgat spaima în tot ministerul de Interne din București. Zilele acestea ar fi trebuit să aibă loc repatrierea clujeanului Marius Balo, românul arestat în China și condamnat la 8 ani de pușcărie pentru o fraudă de 80 de dolari. El este încarcerat în penitenciarul de maximă siguranță din Shanghai. Pentru aducerea sa, negociată cu statul român, o delegație de la ministerul de Interne ar fi trebuit să plece în China. Adică în patria gripei asiatice. Povestea cu pricina a creat o adevărată controversă la minister.
Vestea bună pentru cei de la noi a venit vineri. Primăria orașului Shanghai a închis activitatea orașului până pe 10 februarie. În această categorie intră și penitenciarul Quingpu, unde este încarcerat românul. Prin urmare, comisia care urma să îi decidă transferul pe 4 februarie, nu se va mai întruni mai devreme de jumătatea lunii.

80 de dolari i-au schimbat viața

Cazul lui Marius Balo a devenit cunoscut în toată lumea, după ce autoritățile chineze l-au trimis 8 ani în pușcărie pentru 80 de dolari. Acesta se stabilise în China în 2010 și a lucrat ca expert străin și profesor de engleză. În 2013 a ajuns chiar profesor la Universitatea Renmin din Beijing.
Pe 24 martie 2014, profesorul a fost arestat, după ce ar fi primit 80 de dolari dintr-o infracțiune comisă de un cetățean chinez. Condamnarea definitivă, de 8 ani cu executare, a survenit în 2016, după ce clujeanul și-a recunoscut fapta.
În a doua parte a anului trecut, autoritățile din România au ajuns la un acord cu cele din China. Presiunea mass-media a avut un rol esențial în acest sens. Balo urma sa fie adus în România, transferat în penitenciarul Rahova, iar pedeapsa primită să fie reevaluată conform legislației din România.
Aducerea în țară a profesorului s-a suprapus peste isteria mondială legată de coronavirus. Autoritățile romane au de câteva zile dilema formarii unei echipe care să plece în China. Fără decizia celor din Shanghai, reprezentanții noștri ar fi trebuit sa fie acolo marți, pentru preluare.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro