duminică 14 iulie 2024

Afacerea măștilor: Guvernul îl favorizează pe Topolinski

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Guvernul “lucrează” în favoarea omului de afaceri Michael Topolinski, a cărui firmă a câștigat licitația pentru vânzarea celor 115 milioane de măști pentru persoanele defavorizate. Probabil cel mai controversat contract făcut de statul român pe perioada acestei pandemii este lungit pe față în favoarea firmei Naguma Medical Supply. Măștile ce ar fi trebuit să ajungă în depozitele ministerului Sănătății încă de luna trecută vor fi acum achizițioate la un preț mult mai mare decât cel de pe piața actuală. Guvernul, în frunte cu Ludovic Orban acuză că a fost un sabotaj instrumentat de cei de la PSD, care au blocat indirect licitația. De partea cealaltă, opoziția acuză guvernul Orban că vrea să dea un tun de zeci de milioane de euro, pe spatele coronavirusului. Dincolo de discursurile politice, realitatea este următoarea:

  • măștile ce ar fi trebuit să reprezinte un ajutor pentru populația săracă nu au ajuns la aceasta, iar când se va întâmpla acest lucru, va fi prea tarziu și complet inutil
  • prețul măștilor a scăzut drastic la nivel mondial. Cum guvernul nu intenționează să anuleze această licitație, statul român va cumpăra acum acele măști la un preț mult mai mare decât valoarea reală a mărfii. Doar din această manevră, firma câștigătoare va avea o suplimentare de profit de peste 2 milioane de euro!!
  • O societate din subordinea ministerului Economiei (SAPE) are în prezent pe stoc peste 100 de milioane de măști. Cu toate acestea, guvernul nu și-a manifestat niciun interes pentru preluarea directă a acelor produse. Invocând transparența, cei de la putere spun că nu pot lua măștile de la stat, ca să nu existe discuții și suspiciuni. Deși vorbim de o achiziție a statului de la stat! Așa că preferă să cumpere acum scump de la unul sau mai mulți privați…

 

Suspiciuni rezonabile…de blat

 

Contractul de achiziție a acestor măști a creat de la bun început un scandal imens. Firma câștigătoare pare scoasă din jobenul unui magician. Omul de afaceri Michael Topolinski face de 14 ani afaceri imobiliare în România, dar fix în pandemie și-a descoperit priceperea și spre domeniul echipamentelor medicale. A înființat firma Naguma, ce are în spate ca acționari două entități din Cipru. Nu vom insista pe dezvăluirile din perioada organizării licitației, pe care le găsiți prezentate pe larg în presa vremii.

https://www.libertatea.ro/stiri/licitatie-masti-persoane-defavorizate-firma-declaratii-contradictorii-3051699

Ceea ce se întâmplă însă în prezent este la fel de grav și arată fără dubii că cineva “lucrează” ca această companie să fie cea care va livra măștile. Controversa cea mai mare pe acest contract se referă la imposibilitatea firmei Naguma de a aduce măștile în termenul licitat. Aceasta trebuie să livreze 115 milioane de măști în doar 7 zile, în condițiile în care atât informațiile din piață, cât și procedurile vamale arată că produsele nu au intrat în România. Cel puțin nu cele din caracteristicile caietului de sarcini.

Ce ne face să credem că Naguma are prieteni importanți în guvern?! Inclusiv ieșirile publice ale celor de acolo. Marțea trecută, de exemplu, premierul Ludovic Orban a iesit public să înfiereze PSD, că ar avea relații apropiate cu o altă firmă participantă la licitație, care ar bloca procedura. Aceasta din urmă ar fi contestat la instanță licitația și din acest motiv nu se pot livra măștile populației. A doua zi, jurnalist.ro a adus dovada faptului că premierul Orban fie a mințit, fie a fost greșit informat. În ciuda contestației, acordul cadru al acelei licitații fusese semnat cu o zi înainte!

 

Ceea ce a urmat este tot în favoarea omului de afaceri canadian. Luni s-a semnat contractul cadru cu toate firmele înscrise și calificate, iar imediat după ar fi trebuit semnat și contractul susbecvent cu firma clasată pe locul întâi. Contractul subsecvent este practic o comandă fermă din partea statului, către furnizor. Din acel moment, termenul de livrare ar curge conform licitației. Care este balonul de oxigen dat de stat firmei Naguma?! Simplu! A trecut o săptămână, iar ministerul Sănătății nu a dat efectiv comanda către Naguma. În mod normal, mâine ar fi trebuit chiar finalizată livrarea celor 115 milioane de măști, sau înțelegerea pica. Dar statul se prevalează de contestația de la instanță, pentru a justifica lipsa comenzilor! Ceea ce, de fapt, reprezintă o amânare mascată pentru Topolinski!

 

Alte lucruri suspecte

 

Contractul cadru semnat luni de ministerul Sănătății cu fiecare dintre reprezentanții firmelor câștigătoare a fost prezentat în exclusivitate aici:

https://jurnalist.ro/exclusiv-contractul-bomba-de-115-milioane-de-masti/

Așa cum puteți vedea, ministrul Nelu Tătaru nu se numără printre semnatari. În locul său a semnat secretarul de stat Ionel Oprea, alături de mai mulți șefi de direcție din minister. Asta întărește zvonurile potrivit cărora ministrul Sănătății nu a dorit de la bun început să se amestece în această afacere. Surse din minister ne-au informat chiar că Nelu Tătaru a dorit să anuleze această licitație, dar a fost “sfătuit” să nu facă așa ceva.

Tot pe surse am aflat că juriștii ministerului au dat undă verde pentru semnarea contractului subsecvent, în ciuda contestației depuse la instanță. Cu alte cuvinte, măștile pot ajuge la populație, iar dosarul de la instanță să fie finalizat ulterior. Dar firma lui Topolinski ar refuza să facă livrarea. Atâta vreme cât pe rol este un proces. Ceea ce duce cu gândul la un blat mult mai plauzibil între firmele participante și nicidecum la un blocaj instrumentat politic. Ministerul Sănătății tolerează încă aceste jocuri ce-l favorizează pe Topolinski, în vreme ce înalții oficiali din guvern joacă totul într-o cheie politico-electorală. În tot acest timp, poporul suferă. Numărul cazurilor de îmbolnăvire crește în fiecare zi…

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro