Două start-upuri specializate în inteligenţa artificială (AI) muzicală sunt acuzate de mari case de discuri de utilizarea neautorizată a cântecelor protejate de drepturile de autor. Aceste plângeri se alătură altor acuzaţii similare aduse împotriva companiilor de AI generativă.
Asociația Industriei Muzicale din America (RIAA), care reprezintă interesele unor mari case de discuri precum Sony Music Entertainment, Universal Music Group (UMG) și Warner Records, a depus o plângere separată împotriva Suno și Udio, două servicii online care permit generarea de muzică pornind de la o simplă cerere formulată în limbaj comun („prompt”).
Potrivit CEO-ului RIAA, Mitch Glazier, cele două „servicii fără licenţă pretind că este ‘corect’ să copieze munca unui artist şi să o exploateze pentru profitul lor fără consimţământ şi fără plată”. Acest lucru este inacceptabil şi trebuie să ne concentrăm asupra protejării drepturilor celor care lucrează din greu pentru a crea muzică de calitate.
„Promisiunea unei adevărate inovații AI ne-a dezamăgit până acum”, a spus el, subliniind că asociația sa lucrează deja cu dezvoltatori responsabili pentru a construi instrumente AI care să fie durabile și concentrate pe creativitatea umană. Acest lucru va oferi artiștilor și autorilor-compozitori controlul asupra creațiilor lor.
Din anul trecut, mulți autori, artiști vizuali, ingineri și jurnaliști au depus plângeri împotriva companiilor de AI generativă, acuzându-le că folosesc ilegal creațiile lor și munca lor pentru a antrena modele AI capabile să reproducă texte, imagini, coduri informaționale și alte informații la comandă.

Subiectul a fost unul de interes și în timpul unei greve istorice a scenariștilor și actorilor de la Hollywood, care a avut loc vara și toamna trecută. Recent, acest subiect a blocat negocierile dintre UMG și TikTok pentru semnarea unui nou acord de licențiere.
După trei luni de negocieri, rețeaua de socializare a luat angajamentul de a îndepărta toate conținuturile neautorizate generate de Inteligența Artificială de pe platforma sa, începând cu luna mai.
În aprilie, mai mult de 200 de artişti cunoscuţi, printre care Billie Eilish, Nicki Minaj, Katy Perry şi Smokey Robinson, au trimis o scrisoare deschisă cerând protecţie mai mare pentru creaţia lor şi drepturile de autor. Solicitarea a fost îndreptată împotriva utilizării AI nefaste care poate duce la furtul vocilor profesioniştilor din industria muzicală.
Recent, Sam Altman, directorul de top al companiei lider în tehnologia inteligenței artificiale, OpenAI, a cerut scuze publice actriței Scarlett Johansson pentru acuzațiile că i-a copiat vocea pentru noul model vocal al ChatGPT.
Într-un comunicat de presă, actrița americană a mărturisit că s-a simțit șocată când a văzut o demonstrație online unde vocea sa era imitată de un model AI. Ea a dezvăluit că i-a refuzat directorului Sam Altman permisiunea de a folosi vocea ei, iar asemănarea puternică dintre cele două voci este alarmantă.
Comentează pe FACEBOOK