La alegerile locale din 9 iunie și-au depus candidatura peste 200.000 de români. De asemenea, alți aproape 500 de români se vor europarlamentari. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat, marţi, că cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani.
AEP: 207.389 de candidaţi la locale şi 494 la europarlamentare
La acest scrutin vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene, precum şi 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.
„S-au înscris un număr total de 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale. Din aceştia, 11.500 de persoane candidează pentru consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, iar pentru funcţiile de primari candidează 11.386 de candidaţi”, a spus Toni Greblă, potrivit Agerpres.
Dintre cei 11.386 de candidaţi înscrişi pentru posturile de primari, 9.776 candidează în mediul rural, iar 1.610 în mediul urban.
Cel mai tânăr candidat pentru alegerile care vor avea loc pe data de 9 iunie are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, „seniorul candidaţilor”, are 100 de ani.
Pentru alegerile europarlamentare s-au înscris 494 de candidaţi, dintre care 167 femei, ceea ce reprezintă 33,81% din total, „cu un procentaj un pic mai bun decât cel de la alegerile locale”, după cum a arătat Toni Greblă.
Candidaţii vor fi votaţi de cetăţenii români în vârstă de peste 18 ani împliniţi chiar şi în ziua alegerilor şi care au domiciliul fie în ţară, fie în străinătate şi nu şi-au pierdut dreptul de a alege.
„Avem înscrişi în Registrul electoral permanent 18.025.324 de alegători, din care 942.730 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate”, a anunţat Greblă.
În dimineaţa zilei de 9 iunie se vor deschide 18.968 de secţii de votare în ţară şi un „număr record” în străinătate – 915 secţii -, faţă de aproximativ 450 câte au fost organizate la scrutinul europarlamentar din 2019.
Patru Tarzani, doi Banimulți și un Hoț concurează în alegerile din 9 iunie
Între cei peste 200.000 de candidați la alegerile locale, regăsim și nume care au stârnit amuzamentul alegătorilor. În afară de celebrii Marcel Muia (care candidează pentru al șaselea mandat de primar în comuna Chevereșu Mare) și Vasile Laba (care se bate pentru al cincilea mandat de primar în comuna Bistrița Bârgăului), și-au depus candidaturi, între alții, patru candidați pe nume Tarzan, doi Banimulți și un Hoț.
Este un Tarzan Romulus Pop care candidează din partea PSD pentru un loc de consilier județean la Bistrița Năsăud, transmite Digi24.
Avem apoi un Tarzan Grancsa, candidat din partea Asociației Partida Romilor “Pro-Europa” pentru un loc de consilier local la Prejmer, Brașov.
În localitatea Grăniceri avem un alt Tarzan din partea PSD, respectiv Remus Tarzan Ciurar, care își dorește să devină consilier local.
Și, în fine, mai există un Tarzan Fekete, candidat în localitatea Tinca, Bihor, din partea Asociației Partida Romilor.
Pentru administrarea banului public din Vrancea, AUR propune doi candidați cu numele Banimulți. Sunt soți și soție, Florin și Mariana Banimulți, ambii candidând pentru două locuri de consilier local în localitatea Păunești, Vrancea.
Hoț Ioan Nicolae candidează din partea PSD pentru Consiliul Local al comunei Vultureni din județul Cluj.
Ar mai fi și un Hoțu Cornel, și el candidat din partea PSD, dar pentru Consiliul Local din comuna Ghercești, Dolj.
PSD îl propune și pe Nicolae Ceaușescu pe lista de candidați a partidului la alegerile din comuna Poboru, județul Olt. Ceilalți șapte candidați cu numele Ceaușescu, dar cu alte prenume, sunt distribuiți la PNL, AUR, PMP și USR.
Comentează pe FACEBOOK