vineri 14 iunie 2024

România: Alegerile europarlamentare din anul 2019

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Pe 26 mai 2019, a avut loc al patrulea scrutin din România pentru desemnarea membrilor noștri în Parlamentul European. Treisprezece partide și alianțe, precum și trei candidați independenți au concurat pentru cele 33 de locuri de europarlamentari. În același timp, românii au fost chemați la referendum pentru a vota asupra interzicerii amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis.

La 1 martie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat, prin tragere la sorţi, cei cinci judecători care vor face parte din BEC (Comisia Electorală Centrală) în vederea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European.

Într-o şedinţă publică condusă de preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, au fost desemnaţi noii membri ai BEC: Georgeta Carmen Negrilă – preşedinte, Mirela Vişan – locţiitor preşedinte, Geanina Cristina Arghir, Alina Macavei şi Anca Mădălina Alexandrescu. Pentru selecţie s-au folosit bile cu numele a 91 de judecători din cadrul Curţii Supreme.

Pe 3 martie, formula actuală a Consiliului Electoral Central a fost completată cu preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, împreună cu vicepreşedinţii Zsombor Vajda și Marian Muhuleţ. Acesta din urmă este de asemenea purtător de cuvânt al BEC.

În plus, au fost selectați reprezentanții partidelor politice și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care aveau deja membri în Parlamentul European. Pe data de 19 aprilie, BEC a fost completat cu reprezentanți ai partidelor fără membri în Parlamentul European dar care participau la alegerile din 26 mai.

Candidaturile aprobate de către BEC

Pe 16 aprilie, Biroul Electoral Central a anunțat lista definitivă a candidaților pentru alegerile europene din 2019. A fost admisă lista de candidaturi pentru 13 partide politice și trei candidați independenți.

Potrivit deciziilor publicate, au fost acceptate candidaturile PSD, PNL, Alianţa Electorală 2020 USR-PLUS, ALDE, UNPR, Pro România, UDMR, PMP, Partidul România Unită, Partidul Socialist Român, Blocul Unităţii Naţionale (BUN), și Partidul Social Democrat Independent.

Biroul Electoral Central de la PRODEMO a aprobat parțial candidaturile pentru alegerile iminente, dar a respins cea a Alexandrei Gafiţa din cauza neîndeplinirii condiției de vârstă minimă de 23 de ani până în ziua alegerilor.

BEC a validat și candidaturile independente ale lui Gregoriana Tudoran, George Simion și Petru Costea.

Ordinea partidelor politice pe buletinele de vot este importantă pentru a facilita procesul de votare şi pentru a asigura transparenţa alegerilor. Această ordine poate fi stabilită în funcţie de rezultatele sondajelor de opinie sau prin tragere la sorţi, dar trebuie să fie corect şi echitabil pentru toate partidele implicate.

România
alegeri europarlamentare 2019

La 26 mai 2019, România a votat pentru alegerile europarlamentare. Ordinea partidelor pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorţi de către BEC, cu primele trei locuri ocupate de PSD, Alianţa 2020 USR PLUS şi Partidul Pro România. Următoarele poziţii au fost ocupate de UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român și Partidul Social Democrat Independent. Locurile finale au fost rezervate candidaților independenți – Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion și Peter Costea.

Campania pentru alegerile europarlamentare din 2019 a început la 27 aprilie și s-a încheiat la 25 mai. Peste 18.730 de secții de votare au fost deschise pe teritoriul național, iar cetățenii români din străinătate au putut vota în 441 de secții speciale.

Rezultatele alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019

Pe data de 3 iunie, BEC a publicat rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019.

Potrivit datelor publicate de europarlamentare2019.bec.ro, numărul total de alegători înregistrați pe liste permanente a fost de 18.266.867 și pe liste speciale, 389. Dintre aceștia, 9.352.472 au votat la urne. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 9.069.822, în timp ce 274.415 au fost nule sau anulate.

După alegerile parlamentare, Partidului Naţional Liberal i-au fost atribuite zece mandate, nouă mandate au revenit Partidului Social Democrat și opt mandate Alianței 2020 USR PLUS. De asemenea, două mandate au fost obținute de Partidul Pro România, Partidul Mișcarea Populară și UDMR.

La alegerile europarlamentare din 2019, PNL a obținut cele mai multe voturi, cu un număr de 2.449.068 de voturi valabil exprimate. PSD a ocupat locul doi cu 2.040.765 de voturi, iar Alianța 2020 USR PLUS a obținut un rezultat similar, cu 2.028.336 de voturi. Alte partide precum Pro România, Mișcarea Populară și UDMR au obținut și ele un număr semnificativ de voturi în cadrul alegerilor europarlamentare.

Iată lista membrilor PNL aleşi pentru Parlamentul European: Rareş Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi și Marian Jean Marinescu.

Aceasta este lista oficială a membrilor PSD aleși să reprezinte România în Parlamentul European: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Vasile Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Adrian Benea şi Victor Negrescu.

Câteva persoane din Alianța 2020 USR PLUS au obținut mandate importante, inclusiv Dacian Cioloș, Cristian Ghinea și Dragoș Nicolae Pîslaru. De asemenea, Clotilde Armand, Ioan Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță, Vlad Botoș și Ramona Victoria Strugariu s-au numărat printre câștigători.

La alegerile europarlamentare din 2019, Partidul Pro România a obţinut două mandate pentru Victor Ponta şi Corina Creţu, UDMR a câştigat două mandate pentru Iuliu Winkler şi Lorant Gyorgy Vincze, iar PMP a primit mandatul lui Traian Băsescu şi Eugen Tomac. Aceste mandate sunt esenţiale pentru reprezentarea României în Parlamentul European şi promovarea intereselor naţionale la nivel european.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro