vineri 29 martie 2024

Apocalipsa porcului: foametea planetară bate la ușă

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

O informație ținută la secret la nivel mondial ar putea crea panică în rândul omenirii. În 2020 populația ar putea fi afectată de un val crâncen de foamete, ca urmare a virusului pestei porcine africane. Boala care a lovit România în 2018 face acum ravagii în cea mai mare “pepinieră” de suine de pe glob. China deține jumătate din efectivele de porci ale planetei, carnea acestora fiind o componentă de bază în alimentația zilnică. Pesta africană a lovit această țară anul trecut și un sfert din populația de porci a planetei a murit în 2019!

Deși guvernul de la Beijing ține sub cheie statisticile privind boala, presa din Statele Unite a lansat o serie de cifre halucinante. A fost citat un expert chinez în bolile infecțioase, pe nume Qiu Huaji, care declară că “efectele acestei maladii au fost comparabile cu cele ale unui război în ceea ce privește impactul asupra interesului național și a mjloacelor de viață”. Tot în secret, autoritățile chineze au apelat la revervele de stat pentru a echilibra piața cărnii la internațional. Măsura a făcut ravagii pe piața asiatică, acolo unde prețul cărnii a crescut cu 70 la sută.

Cifra brută este și ea halucinantă: 260 de milioane de porci au murit din august 2018, de când a izbucnit maladia și până în prezent. Ca să aveți reprezentarea dezastrului, trebuie spus că efectivele maxime în România au fost de 30 de milioane de porci!

Boala fără leac face ravagii

Peste 260 de milioane de porci au murit de pesta

Pesta porcină africană, denumită și Boala lui Montgomety își are originile pe continentul al cărui nume îl poartă. Acolo ea lovește masiv efectivele de porci sălbatici (facoceri și patamoceri). Nimeni nu a reușit să identifice până acum vreun antidot pentru aceasta și nici modalitățile exacte de răspândire. Există doar specilații: unii specialiști atribuie răspândirea porcilor sălbatici, alții vorbesc de tânțari sau muște, dar nici calea aerului nu este exclusă. Din acest motiv, acolo unde lovește se iau măsuri extreme. Se eutanasiază toți porcii din acel areal, apoi se incinerează. Primele țări europene lovite de această boală au fost cele din spațiul ex-sovietic, însă acum pesta s-a întins peste tot. Opinia generală este că omul nu este afectat de această boală, el fiind doar purtător extern al virusului. Dar inclusiv această teorie nu este dovedită științific.

Argumentele financiare sunt edificatoare în sensul crizei mondiale. Din momentul în care China, cel mai mare consumator de pe piață de carne de porc, a fost lovită de boală, au sărit în aer prețurile. Nu vorbim doar de cele ale cărnii de porc. Importatorii asiatici s-au reorientat către alte produse, precum carnea de vacă și, mai nou, cea de oaie.O analiză Bloomberg vorbește de 2020 ca fiind anul cu cel mai mare preț la carne din ultimele două decenii. Doar în Europa, carcasele de porc s-au scumpit cu 30 la sută, iar animelele vii cu peste 55 la sută. Piața de profil a Chinei, una de 118 miliarde de dolari, va avea efecte negative imposibil de estimat, precizează aceeași sursă.

Deși nu vorbește despre o incidență directă cu pesta porcină Africană, Organizația pentru Agricultură și Alimente (FAO) din ONU a publicat și ea o statistică alarmantă în acest an. În esență se admite că prețurile mondiale ale alimentelor au crescut exagerat. Vorbim aici de zahăr, uleiuri vegetale, lactate și cereale. Adică mai tot ce ajunge în final în stomac…

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro